Augusztus 20.

2018.08.21. 07:00

Tűzijáték, csónakos felvonulás és jeles évfordulók – Így ünnepelte Vas megye az államalapítást

A vasi településeken is megemlékeztek az államalapító Szent Istvánról és megünnepelték az új kenyeret – amely az élettel egyenlő.

VN

A szombathelyi ünnepségen dr. Melega Miklós levéltár-igazgató mondott beszédet Fotó: Benkő Sándor

Szombathely

Az országzászló ünnepélyes felvonásával kezdődött hétfőn az augusztus 20-ai megemlékezés a Szent István-szobornál. Az ünnepi műsort követően dr. Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója mondott beszédet, egyebek mellett hangsúlyozva: – István király európai típusú, független államként indította évezredes útjára Magyarországot. Az ünnepség végén a város képviselői elhelyezték koszorúikat az államalapító király szobránál. A szentkirályiak a templomkertben ünnepeltek: az új Szent István-szobrot Császár István püspöki helynök szentelte fel.

A szombathelyi ünnepségen dr. Melega Miklós levéltár-igazgató mondott beszédet Fotó: Benkő Sándor

Bük

– Túléltük a kénköves 20. századot, Trianont, a Don-kanyart, ötvenhatot, a szovjet megszállást, istentagadó és osztályharcot hirdető materialista rezsimet, Recsket és gulágot, holokausztot és kitelepítéseket, és megfogyva bár, de itt vagyunk – hangsúlyozta Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke beszédében a büki városházán, ahol hétfőn délelőtt tartották meg a képviselő-testület ünnepi ülését. A történelmi egyházak képviselői a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret is megáldották.

Jánosháza

– Ötéves várost ünneplünk, jeles az évforduló, de az igazán nagy változások, így a várossá válás sem köthető egyetlen naphoz, hangsúlyozta V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a kétnapos programsorozat szombati megnyitóján. Az ötödik évfordulón azt kívánta a helyieknek: tekintsenek úgy a településre, ahogy egy szobrász néz a kőtömbre, egy kertész a rózsabokorra, anya a gyermekére – hozzák ki belőle a legtöbbet.

Jánosházán V. Németh Zsolt volt a szónok Fotó: Benkő Sándor

Vép

– A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik – emlékeztetett köszöntőjében Széchenyi István szavaira Kovács Péter polgármester a vépi ünnepségen. A szentmise után a megáldott új kenyérből mindenki kapott egy-egy falatot egy kis innivalóval.

Torony

– Rengeteget tudunk Szent István művéről, amelyet – ez is a hagyomány része – a Szent Jobbal alkotott. Ritkán esik szó Szent István bal kezéről, pedig erről is lehet tudni. Fennmaradt, Prágában őrzik a szent kardját, a markolata dúsan díszített, de ahol a király fogta, lekopott a véset. Uralkodása 38 éve alatt sokszor hadba kellett szállnia, de közben kezét mindig a kardján nyugtatta, megalapított, felépített egy országot, és megvédte azt. A Szent István-i örökség legfontosabb üzenete: nem elég teremteni, építeni, meg is kell védeni az alkotást. Nekünk sincs jogunk eltékozolni az országot, kötelességünk megőrizni magyar Magyarországnak – hangsúlyozta dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő a toronyi kenyérünnepen. Vasvár Szent István ünnepét a Nagy Gáspár Kulturális Központban tartotta a város. Az ünnepi asztalra vadkovásszal készült kenyér került, amelyet Szilágyi-Fila Enikő erdélyi recept alapján készített. Beszédet mondott dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Múzeum igazgatója, történész. A Hegyhát Vidék Vagyonvédelmi Közalapítvány kitüntetését a Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagja, Németh Imre tűzoltó, polgárőr kapta.

Toronyban Hende Csaba idézte Szent Istvánt Fotó: NJ

Körmend

Az 55. körmendi tűzijátékot vasárnap este a hagyományos csónakfelvonulás és Bebes István polgármester beszéde vezette be. Hangsúlyozta: Szent István a keresztény és független magyar állam létrehozása mellett döntött. Szentgotthárd Az államalapítás mellett hétfőn ünnepelte a város alapításának 835. évfordulóját és azt, hogy 1983- ban megkapta az újkori városi rangot. 70 éve halt meg dr. Vargha Gábor ügyvéd, országgyűlési képviselő, aki sokat tett a városért. Egykori házánál – ma a rendőrség épülete – emléktáblát avattak, bemutatták az életéről készült könyvet, megnyitották a róla szóló kiállítást. Az ő neve került be elsőként a Szentgotthárdi Halhatatlanok Aranykönyvébe.

Csónakfelvonulás Körmendnél a Rábán. Régi hagyomány Fotó: Szendi Péter

Celldömölk

A városban az ünnepi hétvégén avatták föl a Kiss Péterről – a város díszpolgáráról – elnevezett parkot és csobogót a Városháza téren. Hétfőn a művelődési központban megrendezett ünnepségen beszédet mondott Söptei Józsefné alpolgármester, városi kitüntetéseket adtak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában