érdemes a programváltozásokról tájékozódni

2018.08.16. 07:00

Újdonságok a XIX. Savaria karneválon: biztonságosabb lesz, Guinness-rekordkísérlet is várható

Budai Dávid

Tájékoztató a Történelmi Témaparkban. Szekeres Kriszta kérdez, Horváth Győző, Grünwald Stefánia, dr. Németh István válaszol

Fotós: Nagy Jácint/ Vas Népe

Mivel az egyetem robbanásszerű fejlődésen ment keresztül az utóbbi időszakban – magasabb ponthatár mellett 25 százalékkal nőtt a felvételizők száma –, a karneválon is robbantásokkal készülnek, tudtuk meg dr. Németh Istvántól, az ELTE SEK rektorhelyettesétől. Az egyetem a karnevál idejére beköltözik a Történelmi Témaparkba, ahol gyors, pörgős, izgalmas fi zikai kísérleteket mutatnak be. Mindeközben a Berzsenyi téren ismert szombathelyi sportolókkal folytatnak pódiumbeszélgetéseket. Idén ünnepeljük az egyetem névadójának, Eötvös Lórándnak a 170. születésnapját, az ünnepségsorozat nyitórendezvényét is a karneválon tartják, mondta a rektorhelyettes.

 

Tavaly volt először Magyar udvar – és mivel nagyon sokan látogatták, az idén új helyszínre, a Berzsenyi térre költözik; ráadásul a programok is kibővülnek – tudtuk meg Horváth Győzőtől, a Magyar udvar programfelelősétől. Minden napra jut egy-egy fő program. Pénteken a Boglya, szombaton Zsigó Zoltán és zenekara, vasárnap a szentpéterfai Koprive tamburazenekar lép itt fel. Esténként táncház lesz.

Tájékoztató a Történelmi Témaparkban. Szekeres Kriszta kérdez, Horváth Győző, Grünwald Stefánia, dr. Németh István válaszol
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A május végén megjelent karneváli programfüzet ugyan még nem tartalmazza, de Bánhegyi Adrienn többszörös világ- és Európa-bajnok ugróköteles Guinness-rekordkísérletre készül vasárnap délután a Fő téren felállított Fórum színpadon, ahol az LGT emlékzenekar segítségével, a Nem adom fel című számra próbálja meg visszahódítani a hat éven keresztül megtartott – ám azóta elveszített – hármasugrásban elért rekordját. Az oladi általános iskola diákjai a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódóan két színdarabbal is készültek, az egyiket magyar, a másikat angol nyelven mutatják be. Jó tudni, hogy a máltai Tribali zenekar helyett a Csángálló lép fel pénteken a felvonulás előtt a Fórum színpadon, ahogyan a Sörtéren is számítaniuk kell a látogatóknak kisebb változásokra, és a felvonulási sorrend is módosul némileg a korábban meghirdetetthez képest. Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofi t Kft. ügyvezetője mindenkit arra biztat, hogy elsősorban a karnevalsavaria.hu oldalon tájékozódjon a programokról: ott találhatók a legfrissebb információk.

Várnak még önkénteseket, főleg fiúkat, eddig a lányok vannak többen

Már elkezdték a behajtási engedélyek kiadását a Karneválirodában, mondta el Polgár Zoltán, a Savaria Történelmi Karnevál operatív vezetője. Az idén is útzáró betonelemek védik a lezárásoknál a karneválozókat. A taxik behajthatnak a lezárt területekre, viszont változás, hogy ezúttal a Thököly és a Széchenyi utcában várják majd az utasokat. A tapasztalat az, hogy aki bajba kerül vagy rosszul lesz, a karneváli helyszíneket mondja be, ami a diszpécsereknek semmit nem mond, ezért az idén számmal jelölték meg a menekülési táblákat: tájékoztatásul elég lesz ezt a számot közölni. Megtudtuk azt is, hogy a karneválra várják még önkéntesek jelentkezését, elsősorban fi úkat, az eddig jelentkezettek nyolcvan százaléka ugyanis lány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában