Alapozási munkák és ásatás

2018.08.30. 16:00

Lesz, ahol eléri majd a nyolcméteres magasságot is, ha megépül a dozmati tározó

Dozmat Európai Uniós támogatással 2,36 milliárd forintból készül el a dozmati víztározó várhatóan jövő nyárra. Az előkészítő munkák már elkezdődtek, jelenleg régészek dolgoznak a helyszínen.

VN

Most régészek dolgoznak a helyszínen

Fotó: Unger Tamás / VN

A globális felmelegedés követ­keztében tapasztalható szélsőséges időjárási körülmények indokolttá teszik Szombathely és a környező területek védelmében a dozmati árvízcsúcs-csökkentő tá­rozó megépítését. A projekt legfőbb célja a megyeszékhely és a környező települések – Bucsu, Dozmat, Torony, Sé – árvízi biztonságának megteremtése – kezdte Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

 

2010-ben megépült a lukácsházi árvízcsúcs-csökkentő tározó, amely Szombathely, Lukácsháza, Gyöngyösfalu és Gencsapáti környékét, azaz mintegy 25 ezer ember lakhelyét tette árvízvédelmi szempontból biztonságossá. A dozmati tározó megépítésével, az Arany-patak mederrendezésével, és a már megépült lukácsházi tározó összehangolt működtetésével válik teljes körűvé Szombathely és a környező települések árvízi védettsége. Az árvízcsúcs-csökkentő tározók üzemeltetésével a létesítmények alatti lakott területeket és termőföldeket sújtó vízkárok megelőzhetőek, csökkenthetőek, ezáltal nő a lakosság árvízi biztonsága, és olyan komplex fejlesztések valósíthatók meg, amelyek elősegítik a gazdaság, az idegenforgalom fellendülését, az érintett települések további fejlődését – emelte ki.

Most régészek dolgoznak a helyszínen
Fotó: Unger Tamás / VN

A kivitelezési munkák 2017 decemberében kezdődtek. Az Arany-patak meder­rendezése – mederkotrás ré­zsűképzéssel, mederszelvény kialakítással, a kitermelt a­nyag elszállításával, füvesítéssel – a szombathelyi, a dozmati és a bucsui 5,8 kilométeres szakaszon elkészült. A tározóhoz vezető útcsatlakozást is kiépítették. Az ivóvíz-gerincvezeték tározótérben áthaladó szakaszának kiváltása szintén megtörtént. Jelenleg régészeti feltárás zajlik. Az ásatással nem érintett részen a töltésszakasz alapozási munkáinak előkészítése történik. A teljes felületű régészeti feltárást követően a völgyzárógát további, 250 méter hosszú szakaszának megépítése következik az anyagnyerőhelyről kikerülő, úgynevezett töltésépítésre al­kalmas anyagból. Gaál Róbert elmondta, hogy az építési munkák során a vártnál nagyobb mértékű régészeti feladatok akár csúszást is eredményezhetnek a munkák elvégzésében.

A dozmati tározó völgyzárógátja a település nyugati részénél lesz.

Annak hossza 421 méter lesz, legnagyobb magassága megközelíti a 8 métert. A létrejövő 7,2 hektár vízfelületű, állandó vizű tározórész teret adhat a vízinövények, a vízhez kötődő állatvilág megtelepedésének, gya­rapítva ezzel a térség élőhelyeit. Az így kialakuló új élőhely kiemelt szerepet kap a természeti értékek megismerésében, bemutatásában, nem utolsó sorban pedig általa a Csónakázótavat is ezzel a vízzel pótolnák.

Megtudtuk, az építési mun­kák a dozmatiak életét nem befolyásolják. A tározó jelenlegi tervezett befejezésének időpontja 2019 júniusa, de a teljes felületű régészeti feltárások lezárását követően az időpontot felül kell vizsgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában