A közösségi együttélés zajvédelmi szabályai

2018.08.29. 14:00

Van, ahol nem berreg fűnyíró a vasárnapi ebéd közben – Helyi rendeletek miatt

Sárváron három éve, Bőben két éve hoztak olyan önkormányzati rendeletet, amelyre sok más településen is vágynak: korlátozzák a nagy zajkeltő eszközök használatát, hogy a pihenéshez a csendet biztosítsák.

Merklin Tímea

Németh Gáborral egyszer fordult elő, hogy vasárnap nyírt füvet, de nem szóltak miatta a szomszédok

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Sárváron 2015-ben szabályozták a kerti munkavégzést szolgáló zajkeltő gépek használatát. Ezeket hétköznap 8-tól 20 óráig lehet csak használni, szombaton 9-től 14 óráig. Vasárnap és munkaszüneti napon tilos. Ez azt jelenti, hogy a hétvégéken a szombat délelőtt kínálkozik a kerti munkákra. Dr. Bankits Lászlót, a gazdasági és városfejlesztési iroda vezetőjét kérdeztük, betartják-e ezeket a „csend időket” az emberek? Tett-e valaki bejelentést, folytattak-e eljárást túlzott zajkeltés miatt?

Németh Gáborral egyszer fordult elő, hogy vasárnap nyírt füvet, de nem szóltak miatta a szomszédok
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Az irodavezető elmondta, szomszédok között lehet egyeztetés, de hivatalos ügy nem volt. Bírságot eleve nem helyeztek kilátásba. Ha érkezne panasz, közvetítenének a szomszédok között, meggyőzéssel próbálnának érvényt szerezni a rendeletnek. Igyekeztek olyan szabályt hozni, ami megfelel a helyben kialakult szokásoknak. A rendeletalkotók célja a szemléletformálás volt, mindenkinek szeretnék biztosítani a pihenéshez való jogot, és az emberek ezt tiszteletben tartják. Egy sárvári kertvárosban élő kétgyerekes anyuka elmondta, azért vettek itt házat, mint sok más fiatal család, mert fontos számukra is a nyugalom. Megesik, hogy a házak előtt már hajnali hatkor indulnak a fűkaszák. Jónak tartja a rendeletet, azzal a kis módosítással, hogy nem napra, hanem órára szabná meg a csendes pihenő idejét. Az emberek a vasárnapi tilalmat jobbára betartják, de szombat délután zajlik az élet. Néha nekünk is úgy van szabadidőnk, hogy vasárnapra kell tenni a kerti munkát, ilyenkor átmegyünk megbeszélni a szomszédokkal, kérünk tőlük egy óra türelmet. Nem haragszanak, mondták, hogy nem kell szólni, csináljuk csak – meséli a fiatalasszony, hozzátéve: építő jellegű véleményt szeretne megfogalmazni. Azt támogatná, ha szombaton és vasárnap is lehetne dolgozni a kertben, azt a megszorítást tenné, hogy 13–15 vagy 13–16 óra között lenne tilos a nagy zajkeltő gépek használata.

Legyen rugalmasabb?

Németh Gábor szintén a sárvári kertvárosban lakik a családjával, úgy véli, lehetne a rendelet egy kicsit rugalmasabb. Mozdonyvezetőként dolgozik, és a beosztásai miatt nehezen tud alkalmazkodni a szabályhoz. Havonta egy szabad hétvégéje van, néha csak akkor lenne kerti munkára ideje, amikor pont nem lehet tolni a fűnyírót. A saját fia már tízéves, de a szomszédban két pici gyerek van, figyel arra, hogy ne zavarja őket. Csak egyszer fordult elő vele, hogy vasárnap nyírta a füvet, de senki nem tette szóvá. Szerinte vasárnap délelőttre feloldhatnák a tilalmat.

Bőben 2016-ban korlátozták a hétvégi, nagy zajjal járó tevékenységeket. A lakosság elfogadta ezt, amikor bevezették. Dr. Vincze György jegyzőtől megtudtuk: az önkormányzathoz nem érkezett panasz arról, hogy tilalmi időben túl nagy zajt keltenének. Lehet, hogy valaki olykor megszegi a szabályt, de eljárás az elmúlt két évben nem volt.

Megkérdeztünk egy bői lakost is, Tóth István az Árpád utcában elmondta, mielőtt bevezették a rendeletet, voltak, akik vasárnap délben nyírtak füvet, most ez nincs. Örül a csendnek, szerinte ezzel sokan így vannak. Még a külföldiek is betartják ezt a szabályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában