A szülők listával érkeznek az üzletekbe

2018.08.22. 14:00

Vas megyében sem mindegy, mi kerül az iskolatáskába, és mennyiért

Az iskolatáskák lassan indulásra készen, persze ha már megtaláltuk az igazit. Belekerülhetnek a füzetek, tollak, rajzlapok és egyéb apróságok, de nem mindegy, hogy milyen áron. Gyermekeiknek vásárló édesanyákat és írószerbolti üzletvezetőt is kérdeztünk árakról, trendekről.

Lutor Katalin

Az idén sem lett könnyebb az iskolatáska

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Akár idézhetnénk is a jól ismert dalocskát: „Hívogat az iskola, kapuját kitárja.” Azonban nem mindegy – sem árban, sem súlyban –, hogy mivel pakoljuk meg a gyermekek táskáját.

Az idén sem lett könnyebb az iskolatáska
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Az alsó tagozatosok szülei az iskolában kapott listával érkeznek, akárcsak Tamás- Antal Rita, aki harmadik osztályos fi ának, Tamás Dánielnek vásárol, most éppen nélküle. – Igyekszem a középkategóriából válogatni, akkor biztosan nem fogok csalódni – mondja. Az iskolai listán pedig számszerűen fel van tüntetve, hogy milyen típusú füzetből hány darabra van szükség egy-egy adott tantárgyhoz, a rajz- és technikaóra eszközigényét pedig külön listázták. Mindig van néhány dolog, ami kihagyható – folytatja az édesanya –, hiszen nem minden fogyóeszköz, például a tolltartó átmenthető tavalyról.

Huszonötezer forint

Baranyai Tímea egyszerre két gyermeknek is vásárol, a kisebb, Palánk Dorina hatodik, az idősebb, Palánk Vaneszsza pedig nyolcadik osztályba megy. – Ők már jobban kedvelik az egyszerű füzeteket, kisebb korukban számított, hogy milyen a mintájuk – mondja az édesanya. Szereti papírboltban megoldani a bevásárlást. Mire mindent beszerez a két lányának, körülbelül huszonötezer forintot költ el, de ha iskolatáska is kell, akkor többet.

Tamás-Antal Rita az iskolában kapott listával érkezett a bevásárlásra
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Rozmán Zoltán, az egyik szombathelyi szaküzlet vezetője szerint sok szülő jobban szereti a kisebb üzletek közvetlenségét, ahol bátrabban kérhetnek tanácsot is. A termékajánláson kívül szolgáltatást is tudunk nyújtani – mondja –, például bekötjük a tankönyveket, de sok vevőnek mi állítjuk össze a füzet- vagy tanszercsomagot, a törzsvevőink gyakran azt is ránk bízzák, hogy melyik gyártó termékét tesszük bele. Akkor most nézzük az árakat! Az általunk felkeresett szaküzletben tolltartót például 480 forinttól 5500 forintig választhatunk, ebből a legdrágább annyiba kerül, mint a legolcsóbb iskolatáska. Utóbbiból is érdemes a jobb minőséget választani, még akkor is, ha többe kerül, mert így nem kell félévente cserélni – mondja az üzletvezető. A kiválasztásnál az ergonómiára, a tartósságra és a garanciára kell leginkább fi gyelni. A legkisebbeknek az állítható vállpántos, hátpárnázott iskolatáskát ajánlják, az ő esetükben fontos a táska súlya is: lehetőleg egy kilogrammnál könnyebb legyen, és jó, ha a gyermek fel is próbálja vásárlás előtt.

Füzetekből végtelennek tűnik a választék: a néhány száz forintostól az ezres kategóriáig.

Van vonalas, „kockás”, „franciakockás”, sima, tűzött és spirálfüzet is. Ami pedig a borítókat illeti, az egyszerű, úgynevezett alapfüzetektől a legdizájnosabb, fóliázott, UV-lakkozott vagy fi gurás füzetekig számtalan színű, mintájú és grafi kájú füzetet találunk – mutatja az üzlet vezető a füzetekkel teli polcokat, amelyek között most is sokan válogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában