Helyben adnak diplomát

2018.09.10. 21:47

A cégek ünnepélyesen szerződnek a szombathelyi egyetemistákkal

Ünnepélyesen írták alá szerződéseiket az ELTE IK szombathelyi duális gépészmérnöki szakának elsőéves hallgatói a gyakorlati képzés hátterét nyújtó vállalati partnerekkel hétfőn.

Merklin Tímea

Az ünnepélyes szerződéskötés után közös fotó készült az ELTE Savaria Egyetemi Központ aulájában

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Öt évvel ezelőtt született a stratégiai döntés, amelynek köszönhetően elindulhatott itt az addig tradíciókkal nem rendelkező képzés a korábban tanárképzésre fókuszáló intézményben. A gazdaság frontvonalában küzdők elég markánsan megfogalmazták igényeiket, és partnereket találtak hozzá minden szinten. A város, a megye, a minisztérium támogatták az elképzelést, mert felmérték a jövőt: a demográfiai hiány hatalmas versenyt eredményez a munkaerőpiacon – mondta Harangozó Bertalan kormánymegbízott a köszöntőjében, majd kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy a közbeszéd a versenyt teszi első helyre, mert a közjót csak együttműködésekben lehet megvalósítani. A versenyben mindig vannak vesztesek is. A mai esemény azért ünnep, mert a partnerek készek voltak az együttműködésre, és óriási viták árán, de egyetértésre jutottak, és stratégiailag jó eredményeket csak így lehet elérni. A partnervállalatok pozitív hozzáállása mellett kiemelte dr. Klinghammer Istvánt és dr. Palkovics Lászlót, akik a kezdeteket államtitkárként támogatták.

Az ünnepélyes szerződéskötés után közös fotó készült az ELTE Savaria Egyetemi Központ aulájában
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Korábban a diplomás hallgatók ismeretei köszönőviszonyban sem voltak azzal, amit a munkáltatók elvártak. A duális gépészmérnökképzés olyan tudást ad, amivel a fiatalok meg tudják állni a helyüket a cégeknél – emlékeztetett Majthényi László megyei elnök. Köszönetet mondott a vállalatok vezetőinek, amiért a képzést felkarolták, és dr. Németh István rektorhelyettesnek azért a megszállott munkáért, amit a munkatársaival elvégzett, hogy ez a képzés megvalósulhasson. Az elsőévesekhez szólva pedig hangsúlyozta: szerencsések, hogy úgy kezdhetik el a tanulmányaikat, hogy biztos hátország van mögöttük.

A jövőt jelentheti

A város is azon igyekezett, hogy ez a képzés itt meggyökeresedjék, tudván, hogy a jövőt jelenti, ha a felsőoktatás erős, és helyben tudunk diplomát adni azoknak, akik a műszaki pályát választják – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester, megköszönve a cégeknek a problémafelvetést, a kormányhivatalnak és a politikának a támogatást, nevesítve dr. Hende Csabát országgyűlési képviselőt, aki ma az Országgyűlés alelnökeként tevékenykedik, és a duális gépészmérnökképzés elindításának élharcosa volt.

Prof. dr. Horváth Zoltán dékán arról beszélt az elsősöknek, hogy Magyarország vezető egyetemének hallgatói közösségéhez fognak tartozni, sok tehetséges, törekvő fiatal közé. Az ELTE informatika karán hagyomány, hogy a vállalatokkal együttműködve törekszenek az oktatás–kutatás–innováció egységének megvalósítására, és ebbe a duális gépészmérnökképzés tökéletesen illeszkedik. Amint mondta, „véletlen”, hogy a képzést indulásakor az a dr. Klinghammer István segítette mint államtitkár 2013-14 között, aki egyébként az IK professzora, akkor még nem tudta, hogy olyan képzést támogat, ami az ELTE informatika karához fog tartozni. Kiemelte prof. dr. Horváth Béla szerepét és azt, hogy a napokban a legmagasabb kitüntetésben részesítette őt dr. Borhy Lászó rektor.

 

A gépészmérnöki képzés magas nívójú egyetemi infrastrukturális hátterét helyezte fókuszba dr. Andó Mátyás, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet igazgatója, köszönetet mondva kollégáinak, akik nyáron is sokat tettek a fejlesztésekért. A diákokhoz fordulva sok-sok tanulást vetített előre, és azt, hogy nem elég kettesre tudni, mert az csak ötven százalék. Nem baj, ha valamiből kettes valaki, de legyen olyan terület is, amiben kiváló, és akár többet tud, mint a tanárai – mondta az intézetigazgató. Az ELTE IK kiváló hallgatói díját vehette át Koszár Zsolt és Rozs Richárd. A kar háromezer hallgatója közül tizenöt kapott ilyet, közülük ketten szombathelyi gépészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában