Lehet jelentkezni még főiskolára

2018.09.06. 14:00

A két tannyelvű iskolákban kipróbálnak egy hatékonyabb nyelvtanulási módszert

Még lehet jelentkezni Burgenland legnagyobb főiskolájára, a kéttannyelvű iskolákban pedig új oktatási módszert próbálnak ki.

Vas Népe

Burgenlandban is elkezdődött a tanév, hétfőn több mint 32 ezer diáknak és 4 ezer pedagógusnak csöngettek be, benépesültek a tartomány legnagyobb főiskolájának, az FH Burgenland-nak a padsorai is – írja honlapján a volksgruppen.orf.at. Itt több mint ezer új diák kezdi meg tanulmányait a 9 alap- és 13 mesterképzés egyikén. A főiskola két kampuszán, Kismartonban (Eisenstadt) és Pinkafőn (Pinkafeld) öszszesen 2500-an tanulnak. A kismartoni épületet légkondicionálóval látták el, bankautomata is szolgálja a kényelmét.

A szakok ugyan nem változtak tavalyhoz képest, viszont mivel az intézmény idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját, ebből az alkalomból számos különleges rendezvényt szerveznek a tanév során.

Aki csak most döntötte el, hogy szeretne továbbtanulni, még mindig nem késett el, vannak ugyanis még hallgatói helyek a főiskola képzéseire: az alapképzésben a nemzetközi gazdasági kapcsolatok, az épülettechnika és automatizálás, valamint az energia- és köznyezetmenedzsment sza­kok, a mesterképzésben pe­dig a nemzetközi kapcsolatok, az épülettechnika és menedzsment, illetve a felhőalapú számítástechnika (cloud computing) szakok várják a jelentkezőket. Az érdeklődők legközelebb szeptember 8-án 10-12 óra között tájékozódhatnak a lehetőségekről a kismartoni és pinkafői kampuszokon. Aki pedig nem tud személyesen jelen lenni az InfoLounge soron következő programján, annak 12 órától a főiskola Facebook-oldalán teszik elérhetővé az elhangzottakat, de természetesen az intézmény honlapján is találhatnak információkat: fh-burgenland.at

Az érdeklődők szeptember 8-án 10-12 óra között tájékozódhatnak Illusztráció: Shutterstock

A burgenlandi horvát illetve magyar kéttannyelvű általános iskolákban eddig a pedagógusok a két nyelv között váltogatva tartották az órákat. Az új tanévtől azonban egy projekt miatt több iskolában megváltozik az oktatási forma, és úgynevezett immerziós oktatás kezdődik. A módszer lényege, hogy a diákokkal egy vagy több napon át csak egy adott nyelven kommunikálnak a tanárok. – Ez egyfajta belemerülést jelent az adott nyelvbe, vagyis nem vált a tanár rövid időn belül hol az egyik, hol a másik nyelvre, hanem csak tanítási naponként váltogatja azt. A módszer célja, hogy eredményesebb legyen a nyelvtanulás, ugyanis, ha a tanár rögtön átvált a másik nyelvre, akkor a gyerekek mindig arra a nyelvre figyelnek, amelyiket könnyebben értik – mondta Pathy Lívia, a burgenlandi magyar oktatás szakfelügyelője. A szakember hangsúlyozta, a tanítási rendszer nem változik, de a kéttannyelvű osztályokban elkezdődik az immerziós nyelvoktatás, amelyet, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, szélesebb körben is kiterjesztenek majd. A pedagógusok már az elmúlt tanévben is részt vettek találkozókon, tanulmányutakon karintiai szlovén iskolákban, ahol az immerziós oktatást tanulmányozhatták, ott a jelek szerint bevált a módszer. Az iskolakezdéssel egy időben megkezdődnek a tanfolyamok, rendszeres foglalkozások a felsőőri Burgenlandi Magyar Kultúregyesületnél is. A 3-6 éves korú gyermekek játékos gyermekóráját péntekenként 13.45 és 15 órakor tartják, az első alkalom holnap lesz. Szintén péntekenként próbál a Csörge Népzenekar és a Szélforgók Gyermek Népzenei Együttes, az énekkör keddenként 17 órától tartja a próbáit, a szerda 17 óra pedig a legkisebbeké, ilyenkor a kicsik, 3 éves korig bezáróan, vehetik birtokukba az egyesületi székházat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában