a Szlovénok Háza udvarán

2018.09.17. 18:39

A környezettudatosság a közös nevező diákok és nyugdíjasok közt Szentgotthárdon

Jó hangulatú kézműves program zajlott a hét végén a Szlovénok Háza udvarán. A rendezvény a nemzedékek találkozójára is lehetőséget adott.

Tersztyánszky Krisztina

Keresztszemes hímzés közben

Fotó: Horváth R. László

Fennállásának történetében először fordult elő, hogy a Szlovéniai Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének technikai-kulturális szekciója az anyaországon kívül rendezte meg országos találkozóját, műhelyfoglalkozását. Korábban mindig a festői szépségű Izolán adtak randevút egymásnak. Az Isztriai-félszigeten fekvő napfényes városkában tavaly fogalmazódott meg annak lehetősége, hogy az évenkénti találkozót ezúttal valamelyik, Szlovéniával határos ország szlovének által (is) lakott vidékén rendezzék meg. A kétnapos magyarországi rendezvény ötletét, szervezését támogatta és a projekt létrejöttét segítette a Magyarországi Szlovének Szövetsége és a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület is.

A közös műhelyfoglalkozásokra hatvannyolcan érkeztek Szlovénia településeiről, de aktív résztvevői voltak a találkozónak a felsőszölnöki Kossics József kétnyelvű általános iskola tanulói is. A program nem titkolt célja volt az újrahasznosítható hulladékok, természetes, fém- és üveganyagok háztartásbani fel­használásának elsajátítása, valamint a már-már feledésbe merülő kézimunka-motívumok újbóli megismertetése.

Keresztszemes hímzés közben
Fotó: Horváth R. László

A Szlovének Háza udvarán szakemberek segítségével zajlottak a különböző foglalkozások. Volt, aki a gyöngyfűzés mes­terségét sajátította el, a­kadt, aki a konyhában használatos üvegedények pontfestését gyakorolta. Egy csoport pedig a keresztszemes hímzés hagyományos motívumait „raj­zolta” hímzőcérnával a vászonkendőre. Az élősövény mellé állított próbababa pedig arra várt, hogy ügyes kezek aludobozos nyitófülekből készült ékszerekkel díszítsék.

A generációk találkozóját meglátogatta Janez Sušnik, a Szlovéniai Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke, valamint Gorazd Žmavc miniszter. Jelenlétével ugyancsak megtisztelte a rendezvényt dr. Boris Jesih, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, valamint Kissné Köles Erika parlamenti szószóló.

Ahogy közeledett az este, a kultúra vette át a főszerepet. Bemutatta műsorát a Magyarországi Szlovének Szövetsége Szlovén Nyugdíjas Néptánc­csoportja, színpadra léptek a színjátszók, valamint az alkalomra verbuválódott énekkar is megmutatta tudását.

A találkozó másnapján a határon túlról érkezett vendégek Szentgotthárd nevezetességeivel ismerkedtek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában