A mustgáz veszélyes

2018.09.05. 07:00

Már ketten vesztették életüket szén-dioxid-mérgezésben

Az idén már ketten haltak meg Magyarországon a mustgáz miatt, pedig egyszerű óvintézkedésekkel megelőzhető a baj.

Budai Dávid

Szüret, mustgáz

Elkezdődött a szüret, ami egyet jelent a pincékben a mustgáz megjelenésével. Bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egy év sem telik el tragédia nélkül. Hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kékcsén három ember lett rosszul egy pincében, ahol öt, egyenként kétszáz literes hordóban erjedt a must. A tűzoltók kiérkezése előtt két embert az ott tartózkodók vittek ki, egyet pedig később teljes légzésvédelemben a tűzoltók juttattak a felszínre. Egy ember a helyszínen, egy pedig a kórházba szállítást követően halt meg. A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag egyszerű szén-dioxid – és nem szén-monoxid, aminek sokan tévesen hiszik –, ami a gyümölcs erjedése, a cukor alkohollá alakulása során keletkezik. A gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, vagyis a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. Azért veszélyes, mert kiszorítja a levegőt.

 

Természetes

Láng József kőszegi borász elmondta: a jelenség természetes folyamat, azzal minden gazda minden évben okvetlenül találkozik, ezért kizárt, hogy van olyan, aki ne lenne tisztában a veszéllyel, legfeljebb nem veszik elég komolyan. Vagy azt hiszik, belefér, hogy pár percre leugranak a hordókhoz. Nem fér bele. A borász elárulta, ő is ment már úgy be az erjedő musttal teli tartályokhoz, hogy érezte nagy baj lesz, ha akár csak egy perccel is tovább marad a helyiségben. Ilyenkor azonnal ki kell menni, nincs idő a késlekedésre. Neki szerencséje volt, de történhetett volna baj is. Az oxigénhiányos állapot kicsit hasonlít a bódultság érzéséhez, emiatt a gondolkodás is lelassulhat és a józan ítélőképesség is elveszhet. Sokan azt hiszik, van még idejük, csakhogy az oxigénhiány miatt az izmok is görcsbe rándulhatnak, így sokszor már nincs idő kijutni a pincéből. Akik bajba kerülnek, a keletkező légszomj miatt önkéntelenül még jobban kapkodják a levegőt, tovább rontva helyzetükön. A modern pincészetekben is termelődik mustgáz, ott azonban a tartályokon egyrészt megoldották a veszélyes gáz elvezetését, másrészt ezek a tartályok a földszinten vannak, ezzel szemben egy hagyományos föld alatti pince hamar a plafonig telhet mérges gázzal, száz liter must erjedésekor ugyanis négy köbméter szén-dioxid keletkezik.

Amikor a must erjed, mindenképpen szellőztetésre van szükség, mielőtt az ember a pincébe lép. Akár fél óráig is várni kell, de például ventilátorral gyorsítható a folyamat. Annak ellenőrzésére, hogy szó szerint tiszta-e a levegő, Láng József is a közismert gyertyás módszert alkalmazza. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem engedje derékmagasság alá. Amennyiben a láng kialszik, az egyértelmű bizonyítéka annak: nincs elegendő oxigén a pincében, ilyenkor azonnal el kell hagyni a helyiséget. A borász hangsúlyozta, a zajos erjedés ugyan két-három nap alatt lezajlik, ám az utóerjedés a pince hőmérsékletétől függően akár hetekig is eltarthat.

Gyakran megfelelő védelem nélkül próbálnak a segítségére sietni az összeesett embereknek, csakhogy így ők is belélegzik a veszélyes gázt, éppen ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában