Megszúrt ujjak és rándulás

2018.09.08. 07:00

Az I-es veszélyességi osztályú szektorokat ellenőrizte a hatóság

Még mindig sok a szabálytalan munkáltató. Vas megyében az első fél évben nem történt halálos munkabaleset.

Tóth Kata

7098 céget vizsgáltak az országban 2018 első félévében, 5305-nél találtak szabálytalanságot. Több mint 161 ezer munkavállaló körülményeit ellenőrizték, 67 százalékuknál derült fény szabálytalanságra, áll a Pénzügyminisztérium friss jelentésében. A vasi adatokról Kard Enikőt, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Osztálya főosztályvezető-helyettesét kérdeztük.

– 233 ellenőrzésből 142 munkáltatónál találtak munkavédelmi hiányosságot a felügyelők, a tavalyi év ugyanezen időszakához képest romlott a helyzet. Ugyanakkor a kirívó, súlyos szabálytalanságokra koncentráltunk, és az ellenőrzéseink majdnem háromnegyedét az I-es veszélyességi osztályú munkáltatóknál, a feldolgozóiparban, az építőiparban, a mezőgazdaságban és az egészségügyben végeztük – hallottuk a szakembertől. A munkavédelmi bírságösszeg 2018-ban csak a fele volt a 2017 első félévinek. Közigazgatási bírságot – amivel a munkavállalót szankcionálják az elkövetett szabálytalanság miatt –, viszont négyszer többet adtak ki, mint tavaly.

Havonta 70–85 munkabaleseti jegyzőkönyvet kapnak a munkáltatóktól. A leggyakoribb esetek a kisebb, felületi sérülések, az elvágott, megszúrt ujjak, a felkar hámsérülése, valamint botlásból, elcsúszásból fakadó rándulások, ficamok, kevesebb a súlyosabb sérülés. Januártól júliusig Vasban 362 munkahelyi baleset történt – 37-tel kevesebb, mint tavaly ilyenkor –, és míg tavaly egy halálos balesetet is jegyzett a statisztika, az idén még egyet sem. A korábbi négyhez képest most súlyos munkahelyi balesetekből is kevesebbről, háromról van tudomása a hatóságnak. – A súlyos csonkulásos esetek megelőzhetők lettek volna, ha a munkáltató, és két esetben a munkavállaló eleget tett volna a jogszabályi kötelezettségének. Állattenyésztő telepen történt az egyik: egy baromfigondozó a kézi irányítású etető-berendezésnél védőburkolat nélkül működő motor alól térdelve próbálta meg kiszedni az almot. A kapucniját bekapta a hajtómotor fogaskereke. Közben megsértette az arca jobb felét, mire a nő a bal kezével próbálta kiszabadítani magát, de a fogaskerék azt is elkapta, és sérült bal kézfeje csuklóban gyakorlatilag a helyszínen amputálódott. A baleset közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az etetőgép védőburkolata nem a lánckereket védte, hanem a motor mellett, a padlózaton volt. Hatóságunk a berendezés használatát azonnali hatállyal megtiltotta, miután lezárult a vizsgálat, a munkáltatóval szemben munkavédelmi bírságot szabtunk ki, és a hiányosság megszüntetésére kötelező határozatot adtunk ki – tudtuk meg Kard Enikőtől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában