Fegyver vagy ékszer

2018.09.02. 07:00

Büki András Magyar Kézműves Remek-díjat kapott – Negyven éve készít kardokat és tőröket hobbiból

Nagydíjat kapott a Magyar Kézművesség 2018, valamint Mátyás király és kora kézműves szemmel című jubileumi tárlaton a szombathelyi fegyvermester, Büki András.

Merklin Tímea

A Magyar Kézműves Remek-díjas Büki András

Fotó: Merklin Tímea

A Magyar Kézművességért Alapítvány pályázatára beküldött ezüst vadásztőr-garnitúráját a Duna Palotában rendezett tárlaton mutatták be, ahol csak a Kézműves remekeket állították ki. A nagydíjat a tűzzománcos Pál Sándorral közösen kapta. A tárlatról könyv készült, digitálisan is elérhetők az alkotások.

A Magyar Kézműves Remek-díjas Büki András
Fotó: Merklin Tímea

Büki András negyven éve készít kardokat és tőröket, a legszebbeket mindig félretette, nem vált meg tőlük. Vadászok és gyűjtők érdeklődnek a munkái iránt, amelyek nem dísztőrök és díszkardok, hanem nagyon is használható, éles pengéjű szúró-vágó fegyverek, de vannak köztük olyan finom, míves, türkizberakású munkák, mint az ékszerek. Igényességben, egyediségben a középkori kardokat vette alapul (az újkorban már szériagyártás volt), de saját arculatot hozott létre. Rengeteg könyve van a középkori fegyverekről, tanulmányozta az akkor élt mesterek munkáit. A nagydíjat nyert garnitúra damaszkuszi pengéit Berényi Sándor és Fazekas József készítette, Büki András ezüstveretei vadászati jeleneteket ábrázolnak. Mi inspirálhatta erre az alkotót, aki szakmáját tekintve elektronikai műszerész, nyugdíjazása előtt karbantartó volt a vasútnál?

– Az egész élet harc. Küzdelem a túlélésért. A vadászat a metaforám.

Most 65 éves vagyok, éppen mondtam az egyik barátomnak, hogy a meccs is kilencven perc, nem szabad előbb abbahagyni, ki kell tölteni az időt – halljuk. – Még egy életrevaló félkész munkadarabom van, megcsinálom, amit tudok. Eddig száz vadásztőrt és vagy félszáz kardot készítettem, meglátjuk, még mi fér bele. Ez nekem mindig is „csak” a hobbim volt, a családot, a lányaim taníttatását elsőnek tekintettem, és azt a pénzt forgattam vissza anyagba, ami maradt.

Újabb és újabb tőrök és kardok kerülnek elő, bőröndből, szekrényből, mind kézzel „cizellázott”, domborított ezüst vagy sárgaréz díszítésű. A tokok fából vannak, ezeket is ő készíti, és rájuk a borítást, a vérteket, a felső szájvereteket és az alsó lezáró vereteket. Az életképek középkori minták alapján készültek, a mai vereteken is megcsillan a felismerés: a világ nem sokat változott azóta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában