Túra tekerve és két lábon

2018.09.25. 21:45

Celldömölk ötödik alkalommal csatlakozott az európai programhoz – Mobilitási Hét

Az önkormányzat ötödször vett részt az Európai Mobilitási Hét programban, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Ez Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, amely Magyarországon is egyre népszerűbb.

Ölbei Lívia

A rajzpályázat eredményhirdetésén Fehér László (balra, hátul) köszöntötte a legjobbakat a KMKK-ban

2018-ban több mint 260 magyarországi település csatlakozott a mobilitási héthez, amelynek Celldömölkön már megvannak a maga hagyományai. És mert az idei program (ahogyan arról már beszámoltunk) a közlekedésbeli sokféleségre helyezte a hangsúlyt – „Mix and move!” –, a celli kínálatot is a sokféleség jegyében szervezték meg; minél többféle környezetbarát, gazdaságos járművet bevonva a játékba.

Közlekedési eszköz a két lábunk is, úgyhogy túrával indult a celli mobilitási hét: a Ság hegyet a kerékpárt (23 kilométer) és a nordic walkingot (7 kilométer) kipróbálva vették be a vállalkozó kedvűek. A túrázók a Vulkán-fürdő elől indultak, a hegy mesteri oldalán megpihentek, aztán a fürdőhöz értek vissza; a Ság hegy TDM és az önkormányzat közös szervezésében. A fürdőnél nyitotta meg a hetet Fehér László polgármester.

Volt aztán mozi a kisiskolásoknak: animációs oktatófilmet néztek meg a KMKK mozijában.

Az óvodások sem maradtak ki a programból: sor- és ügyességi versenyeken tüsténkedtek, és direkt az ő kedvükért egy egész napon át dottó közlekedett a városban.

A rajzpályázat eredményhirdetésén Fehér László (balra, hátul) köszöntötte a legjobbakat a KMKK-ban

Az ÉNYKK Zrt. által a város rendelkezésére bocsátott autóbuszban fotókiállítás nyílt a nevezetes celli vasútállomásról (amilyen régen volt) és a modern közösségi közlekedést érintő városi fejlesztésekről. Szintén az ovisok kedvéért kalauz is munkába állt, jegyet is lyukasztott.

A Közlekedj környezetedet kímélve címmel óvodásoknak és általános iskolásoknak meghirdetett rajzversenyen több mint ötvenen indultak, a pályamunkákból kiállítás nyílt a KMKK-ban, a legjobbakat díjazták.

És bár az esős és szeles idő megakadályozta a hetet betetőző autómentes napra tervezett kerékpáros felvonulást, a színes menet remélhetőleg végleg nem marad el: a mobilitási héten hoppon maradt biciklisták azt tervezik, hogy feldíszített járműveikkel szombaton délután csatlakoznak a szüreti felvonulókhoz.

Az Európai Mobilitási Hetet pályázati és önkormányzati forrásból rendezte meg a város – szervezték meg a hivatal munkatársai –, szokás szerint több intézménnyel szoros együttműködésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában