indul az ősz

2018.09.01. 07:00

Ezek a programok és mozipremierek, ilyen időjárás vár a vasiakra szeptemberben

Összegyűjtöttünk olvasóinknak minden fontos programot, jeles napot és írunk a várható időjárásról, valamint a mozipremierekről is.

Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

Időjárás

3 Fotó: met.hu

Esővel indít szeptember. A met.hu előrejelzése szerint Szombathelyen és környékén nagyobb esőre szombaton és vasárnap is, hétfőn és kedden a csapadék mennyisége mérséklődik. Szombaton nem sokkal emelkedik húsz fok fölé a hőmérséklet, de vasárnaptól folyamatosan növekszik majd.

" target="_blank" rel="nofollow noopener">A Kőszegi Időjárás Előrejelzés oldalon ezt olvashatjuk az Alpokalja időjárásával kapcsolatban: péntek estétől, éjszakától több hullámban érkezik a kiadós csapadék az Alpok és Alpokalja térségébe. Ezt egy, az Alpokot megkerülő, lefűződő hideg levegőnek köszönhetjük, amely Genova környékén találkozva a meleg nedves levegővel, egy magassági hidegörvényt hoz létre, amelynek az áramlási rendszerében több hullámban egészen a jövő hét első, középső részéig meghatározza az időjárásunkat. A jellegtelen légnyomásnak és áramlásnak köszönhetően ez az időjárási helyzet napokig szinte változatlan marad. Érdekessége ennek a hidegörvénynek, hogy a keleti, délkeleti országrészt csak minimálisan érinti, azokon a tájakon az előoldali (déli) áramlásnak köszönhetően visszatér a kánikula, 30-32 fokkal és csak kevés zápor, zivatar alakul ki. Ezzel szemben itt az Alpokalján 20-22 foknál nem lesz több a maximum hőmérséklet. Az előrejelzési térképeken ritkán látható mennyiségű csapadék látható, a két nagyobb előrejelzési modell a GFS és az ECMWF meglehetősen nagy egyetértést mutat ami szintén elég ritka helyzet. A csapadék kb. 60-70%-a konvektív lesz, ami záporok, zivatarok formájában hullik alá, emiatt a térbeli és időbeli előrejelzése a csapadéknak meglehetősen kaotikus. Egy dolog szinte biztos, szombaton, vasárnap, hétfőn, és kedden a napi csapadékösszegek nagyobb területen 20 milliméter felett alakulnak majd. A zivatarok gócpontjaiban felhőszakadás méretű csapadék is várható. Szombattól kedd estig az Alpokalján várható csapadékösszeg több helyen meghaladhatja a 80 millimétert, emiatt akár kisebb-nagyobb árhullámok vonulhatnak le a környező vízfolyásainkon.

Programok, rendezvények

1:

Vasvár:

Góri Dombi Lovas Nap- Többek között csikós bemutatóval és díjugratással várják az érdeklődőket. A gyermekeknek is készülnek.

Körmend:

20 órától két program is vár mindenkit:

- Jótékonysági est Erdélyi Rolika megsegítésére a Kónya kávéházban

- Szuperbike Maraton a Főtéren 4 órán át

Őrség:

Veterán Járművek Találkozója

Kőszeg.

17 órakor Városhangolás, 19 órakor Vesperás a hangozó város zeneakadémia résztvevőivel a Szent Imre templomban.

Vaskeresztes

Hagyományőrző nap és szüreti felvonulás. 14 órakor szüreti felvonulás indulása az Alpesi Fogadó és Borháztól a Takser Spatzen zenekarral. 15 órakor hegybírói engedély kiadása a szüret kezdéshez a falu végén, a szőlőhegy kapujában. Szüreti felvonulás a szőlőhegyre. 18.30-kor vacsora az Alpesi Fogadó és Borházban. 19.30-kor szüreti bál a Takser Spatzen zenekarral.

Rábagyarmat

nyárbúcsúztató falunap. 9.00-tól kispályás focitorna a futballpályán, a kultúrháznál 9.00-tól főzőverseny, 12 órától gyermekprogramok: ugrálóvár, óriáscsúszda, zenés, jelmezes műsor, lufibohóc, palacsintázás. 14 órakor íjászverseny a Szentgotthárdi Szent Sebestyén I.E. rendezésében férfi, női, junior kategóriában, díjazással, Cséve Krisztina képzőművész helybeliekről készült portréinak kiállítása. 18:30-tól szórakoztató műsorok. Este bál, zenél a Percsák Zenekar.

Sárvár:

Vas megyei Vadásznap a Nádasdy-várban. Az egésznapos programok mellett, Hubertus mise után sztárvendégként Tolvai Renáta lép fel.

2

Szombathely

Hang-Tér-Kép családi évadnyitó. A Mesebolt Bábszínház és partnerei családi évadnyitója Szombathely Fő terén 14-19 óráig. Dr. Pesovár Ernő AMI néptáncbemutatói, Ziránó Színház – Csicseri történet, Mesebolt Bábszínház – Batu-tá kalandjai, A hazudós egér.

Kőszeg

11 órakor Hangzó város zeneakadémia – hallgatói zárókoncert a Szent Imre templomban.

8-9:

Szombathely

Sárvoron

8-án a Nádasdy várban remek előadások és gyermekprogramok várják az érdeklődőket a Környezetvédelmi nap alkalmából.

Kőszeg

9-én XXXV. História Futás

A tavalyi História Futás
Fotó: Olvasónktól

22

Sárvár

Sárvári szüret 10:00-23:00 óráig a várban. A Petőfi-lakótelepről jelmezes felvonulás indul délután zenével és folklórműsorral. Ezt követően a várban folytatódnak a programok.

27-30

Kőszegi Szüret és Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó

A csütörtöki Város Bora választás után számos programmal keveskednek az érdeklődőknek. Borkirálynőt választanak, fellépnek a fúvósok, szombaton pedig karnevál várható. Koncertet ad az ismerős Arcok és az Ocho Macho is. A programokat gasztrokalandok is kísérik.

Szüret a Kőszegi-hegységben. Az Alpokalja térsége népszerű úti cél a turisták körében
Fotó: Ohr Tibor

 

28-30

Őrségi Tökfesztivál

Őriszentpéter szombaton a Hooligans ad koncertet, 30-án pedig a Pál utcai fiúk. Eközben Pityerszerenjátszóház, túrák, kirakodóvásár, gasztro udvar, a Pajta színházban pedig előadások várják az oda látogatókat.

A tavalyi tökfesztivál egy pillanata
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Jeles- és világnapok

1:

A II. világháború kitörésének emléknapja.

Szeptember első vasárnapja:

Bányásznap

8:

Az írni-olvasni tudás nemzetközi napja

A büntetés-végrehajtás napja

A fizioterápia világnapja

Szeptember második vagy harmadik hétvégéje

Takarítási világnap

Szeptember harmadik keddje:

A béke nemzetközi napja

15:

Mozdonyvezetők napja

16:

Az ózonpajzs megőrzésének napja

A hangzáskultúra napja

18:

Rokkantak napja

Takarítási világnap

20:

A gyermekek világnapja

21:

A magyar dráma napja

Alzheimer világnap

22:

Autómentes világnap

szeptember harmadik hétvégéje

Európai Örökség Napok- Nyitott kapuk

23:

Őszi napéjegyenlőség

Nemzetközi hulladékgyűjtő nap

szeptember utolsó vasárnapja

A szív világnapja

24:

Nyelvek európai napja

26:

A tiszta hegyek napja

A nyelvek európai napja

27:

Idegenforgalmi világnap

30:

A Népmese napja

Mozirajongók fontos dátumai, avagy premierek szeptember hónapban:

Az apáca

szeptember 6.

A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek biztonságos, napfényes világukba. Valami rosszra készültek, de nem ennyire rosszra. Amivel itt találkoznak, az olyan ősi és olyan gonosz, hogy talán még a hit ereje sem elég rá, hogy megóvja őket. Valak ő, az apáca képében megtestesülő démon, a sátán küldötte. - írja a mozipremierek.hu.

Végállomás: esküvő

szeptember 6.

Két egymást igazán idegesítő ember esküvőre tart. Már az odaúton is bosszantják egymást. Aztán...

Predátor- A ragadozó

szeptember 13.

Macsakafogó

szeptember 13.

A magyar klasszikus rövid időre visszatér a mozikba.

Johnny English újra lecsap

szeptember 20.

2018-ban az ikonikus komikus, Rowan Atkinson visszatér a véletlenül szupermenő titkos ügynök, Johnny English szerepében. Egy kibertámadás leleplezi az összes aktív angol beépített ügynököt, és az akció kiagyalója további pusztítással fenyegeti a világot. – írja a mozipremierek.hu.

Apróláb

szeptember 27.

Amikor a jeti arról próbálja meggyőzni társait, hogy létezik apróláb, avagy az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában