mobilitási hét

2018.09.18. 11:30

Hangosan látnak – Segítség a vakoknak és gyengénlátóknak Szombathelyen

Hangosan, érthetően közli a jelzőrendszer, ha átkelhetnek a zebrán – a vakok és gyengénlátók számára biztonságosabbá válik a közlekedés az új jelzőrendszerrel, amelyet hétfőn adtak át a közlekedőknek a mobilitási héten.

SZMK

 

– Az Európai Mobilitási Hét jegyében mindenki számára élhetőbbé teszik a várost a gyalogátkelőhelyeken kihelyezett 21 új jelzőrendszerrel

– mondta el az átadón dr. Puskás Tivadar polgármester. A zebrák mindkét oldalára hangszórót telepítettek, ez 42 ilyen készüléket jelent a vasi megyeszékhelyen. Az érintettekhez ezek szólnak akkor, amikor megnyomják a gombot a hangszórókhoz tartozó távirányító készüléken, maguktól nem jönnek működésbe. A rendszer már akkor tilosat jelez, amikor a zöld lámpa villogni kezd – mondta el a tájékoztatón Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének elnöke, aki szerint ez különösen fontos számukra, hiszen ők lassabban közlekednek az átlagos gyalogosnál, így az utolsó pillanatban már veszélyes elindulniuk. Az elnök az átadón megmutatta, hogyan működik a gyalogátkelőhelyen kihelyezett jelzőrendszer, amely a városban mintegy száz látássérült ember életét könnyíti meg.

Bősze György és dr. Puskás Tivadar tesztelik az új gyalogátkelőhelyet
Fotó: Unger Tamás / VN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában