Jubileum

2018.09.10. 07:00

Huszadik alkalommal tartottak szüreti mulatságot Bozsokon

Jubilált a népszerű program a faluban, több százan vettek részt az eseményen.

Lakosi Gabriella

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Borkóstolás, sütemények

A programok már 10 órától kezdődtek szombaton a Bozsoki Borházban, itt borkóstolgatás, helyi borok versenye és gyümölcsös sütemények versenye várta az érdeklődőket. 10-12 óráig ingyenes gyermekprogramok voltak a Bozsoki Borháznál, ugráló vár, aszfaltrajzolás, pónis kocsikázás várta a legkisebbeket.

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A leglátványosabb program pedig kitöltötte szinte az egész délutánt. A rendezvény sajátossága, hogy ilyenkor a falu apraja – nagyja jelmezbe bújik, és közösen végigsétálnak az utcákon. A szüreti felvonulás népszerűségét az is mutatja, hogy minden alkalommal közel négyszáz ember teszi meg a távot, traktorokon, lovaskocsikon vagy gyalog. Délután kettőkor volt a gyülekező a Dobrádi Lovas Iskolánál ahonnan három órakor indult a menet. Gyakran megálltak, enni, inni táncolni, így két órán keresztül tartott az út a Bozsoki Sportpályáig.

 

Közben a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, Tulipánt Együttes, „Buccsi” Rezedák Néptánccsoport és a Lukácsházai Közösségi Ház Derű Néptánccsoportja is szórakoztatta a közönséget. Ezután a Kemenesmagasi Citerazenekar lépett színre, majd folytatódott a szüreti mulatozás a focipályán. Az estét tűztánc zárta.

Mulatság nélkül nincs szüret

Gáspár Szabolcstól a Bozsoki Szőlősgazdák Egyesületének elnökétől megtudtuk, hivatalosan csak a mulatság után indulhat a szüret. A hagyományok szerint ilyenkor az ünnepség alatt a hegybírónak engedélyt kell adnia a munkák megkezdésére. A legtöbb gazda a hétvégén kezdi majd a betakarítást. Mindenki bizakodóan áll az idei szüret előtt, úgy gondolják jó volt az időjárás, őket szinte teljesen elkerülte a jég a nyáron. Az aszály megviselte kicsit a növényeket, de a múlt heti eső segített. Azt mondta, ha a szüret végéig most napos idő lesz, akkor valószínűleg nagyon jó évjárat lesz a mostani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában