Rejtély, ki lehet a titokzatos adományozó

2018.09.06. 07:00

Keresik a várostörténeti jelentőségű, kuriózum értékű családi album ajándékozóját

Igazi nyomozni való sztori, Sherlock Holmes és Dr. Watson nagyítója alá való, ami kedden esett meg a MNL Vas Megyei Levéltárban. Besétált egy ismeretlen úr, és egyszerűen ott hagyott egy táskát a portán, benne kuriózum értékű, családi hagyatékból származó fotóalbummal. Várják jelentkezését a levéltárban!

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Bekopogtatott a múlt

A bécsi kiadású, bőrkötésű, fatáblás album elején réz oroszlánfej a kopogtató, amivel bekopogtathatunk a nem teljesen ismeretlen múltba. Habár a titokzatos küldemény ajándékozója (egyelőre) rejtőzködve marad, dr. Melega Miklós igazgató és Bajzik Zsolt levéltáros fehér kesztyűben nyitják ki a 19. századi várostörténet e fontos dokumentumát, amely az 1870-től 1890-ig tartó időszakot fedi le fotókkal. A szakemberek kezében valóban megnyílik a múlt, hiszen azonnal felismerik, hogy a képek többsége szombathelyi, sokat a fotós piacon akkor egyeduralkodó Knebel Ferenc készített. Nyomon lehet követni a polgári család kapcsolatrendszerét. A mai névjegykártyákhoz hasonló funkciót töltöttek be a vizitkártyák (kisméretű műtermi fotók), ezeket adták egymásnak az emberek emlékül. A kabinetportrék nagyobb, 10x14 centiméteres képek, a hát­oldalon látjuk: „Knebel Ferencz Fényirodája Szombathely, Óperint. Minden utánzás törvényesen tiltatik.”

Kultúrtörténeti szenzáció a levéltárban: a régi fotóalbum egyrészt sok adattal szolgál, másrészt kutatnivalóval is ellátja a levéltárosokat. A
felvételen Bajzik Zsolt – és dr. Melega Miklós igazgató

Fotók

A fotókon a személyeket ma már senki nem tudná beazonosítani, de egy gondos kéz képaláírásokkal látta el őket, így az ábrázolt személyek nevét is tudni lehet: a sokhelyütt feltüntetett Bertalanffy név arra utal, hogy valószínűleg a neves nyomdász­család hagyatékából származhat az album. Látjuk Bertalanffy Imrét kisgyerekként ka­rikával, látjuk családapaként a feleségével, gyermekeivel. Ő alapította Szombathelyen a nyomdát 1846-ban, amit a fia, Bertalanffy József 1874-ben vett át tőle, és működtette 1908-ig. Az összes akkor kiadott szombathelyi könyvet ők nyomtatták. A fiú, József indította az első szombathelyi újságot, a Vasmegyei Lapokat. Testvérét, Bertát Vízmathy Géza, a város pénztárnoka és neves amatőr fényképésze vette el. A pap Bertalanfy Teodor portréját is látjuk: ő celebrálta az esküvői szertartást. Berta fotója zárja az albumot Vízmathyné aláírással.

A családi képeken kívül püspökök, kanonokok, a premontrei gimnázium tanárai néznek vissza ránk a lapokról. Itt van az a Brenner János, aki Szentgotthárdról városunkba költözvén „szombathelyivé” tette a neves családot. Az 1850-es években alapított itt építkezési vállalatot, amibe a fiát is bevonta. Leszármazottai között van Brenner Tóbiás polgármester, akinek unokája a három papfivér: Brenner László, József és a Rábakethelyen meggyilkolt vértanú, János, akit idén avattak boldoggá. Az albumban szerepel a képe Brenner V. Jánosnak is, aki Tóbiás testvére volt, a város egyik legnagyobb építésze (1908-ban halt meg), ő vette meg először a Brenner-villát, és tette családi fészekké.

Látszik, hogy mindenki a legszebb ruhájában fényképezkedett. Eleinte magyaros jellegű, zsinóros mentéket, csizmákat látunk, később inkább polgári öltözékeket. Némely személy kiléte ismeretlen, egyes nevekhez fel kell tárni az élettörténeteket. Van kutatnivaló, szép feladatot adott a rejtélyes idegen a levéltárosoknak. – Szeretnénk őt megtalálni, hogy köszönetet mondjunk a rendkívül értékes albumért, és azért, hogy még információkhoz jussunk a családról, amelynek hagyatékából feltételezhetően ez az album származik – mondja dr. Melega Miklós levéltárigazgató, aki kollégájával, Bajzik Zsolttal azt feltételezi: az ismeretlen úr talán látta a Bővülő történelem címmel családi adományokat, magániratokat bemutató kiállításukat, amit a karnevál alatt is sokan megnéztek.

Fotók: Szendi Péter

Értékes

Elgondolkodhatott, és behozta ezt az albumot, talán nem is tudván, milyen értékes, csak megérezte, hogy ez idevaló. A portásnak annyit mondott: neki erre nincs szüksége, a levéltárban jó helyen lesz. Szerénységére és nagylelkűségére utal, hogy nem adta meg sem a nevét, sem az elérhetőségét. A Vas Népe szeretne segíteni abban, hogy megtalálják: a levéltárban várják a jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában