Több millió állatvédelemre

2018.09.20. 11:30

Megvan a lista, melyik civil szervezetek kaptak idén szja-felajánlásokat

Országszerte több mint 27 ezer, Szombathelyen 316 civil szervezet kedvezményezett idén személyi jövedelemadó-felajánlásokból. Van kilenc egyesület, amelynek csak egy-egy adózó adta az szja-felajánlását, de olyan is, amely több mint 10 millió forintot kap.

Vas Népe

Most is sok állat vár gazdira

Fotó: Archív/Fekete István Állatvédő Egyesület Facebook-oldala

Ezer forint a minimum határ, amelyik civil szervezet ennél magasabb összeget kapott idén szja-felajánlásból, azt tette most közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Szombathelyen 316 ilyen szervezet van, az adatsor szerint a legtöbben egészségügyi szervezetnek vagy állatvédőknek utaltatták az 1 százalékukat.

A legmagasabb összegű szja-felajánlás a Szombathelyre bejegyzett szervezetek közül a Fekete István Állatvédő Egyesületé: mintegy 11,7 millió forintot kapnak 2656 magánszemélytől. A második legmagasabb összeg a Vas Megyei Markusovszky Kórházért Alapítványé: 9,3 millió forint, ez 2030 magánszemély felajánlásából adódik össze. Ezeken kívül hat olyan szervezet van, amelyek milliós összeget számolhatnak szja-felajánlásból. A Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány 3,3 millió forinttal kedvezményezett összesen 747 adózótól. Az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Közhasznú Alapítvány 3,1 millió forintot kap 737 magánszemély személyi jövedelemadója nyomán. A Vas Megyei Mentésügyi Alapítványt idén 464 magánszemély támogatta, ez 1,9 millió forintot jelent a szervezetnek. Szerepel még az 1 millió forint feletti támogatottak között az Állatvédők Vasi Egyesülete: 551 adózót szólítottak meg sikerrel, ez 2,3 millió forintot jelent a szervezetnek. Majdnem elérte az 1 millió forintot egy harmadik, ugyancsak állatvédelemmel foglalkozó szervezet is Szombathelyen: a Kutyamenhely Alapítvány 960 ezer forintot kap 197 adózótól. A milliós határ felett az egészségügyi és állatvédő civileken kívül két másik szervezet szerepel Szombathelyről. Az egyik a Mira Orient Art Kulturális és Jóléti Alapítvány: 559 adózó jóvoltából 2,2 millió forint támogatást kap. A másik a Schneller István Alapítvány, amely 242 adózó jóvoltából 1,5 millió forint felajánlást kapott az idei szja 1 százalékokból.

Most is sok állat vár gazdira

A lista másik végén kilenc olyan szombathelyi szervezet szerepel, amelyek csak egy-egy adózót tudtak megnyerni maguknak az idei kampányban. A legmagasabb összegű támogatásokkal ellentétben itt nagyobb a szórás a támogatott szervezetek profilját tekintve: van egészségügyi, sport és hagyományőrző is. Egy-egy adózó támogatta idén a Honderű Asztaltársaság Egyesületet, a Biciklon Sport Clubot, a Horváth-Gravitáció Teke Klub Sportegyesületet, a Magor Íjász Hagyományőrző Kulturális Egyesületet, a Perintparti Alapítványt, a Polgármesteri Hivatal Nyugdíjas Klubját, a Szájsebészeti Betegekért Alapítványt, a Szombathelyi Református Templomtoronyért Alapítványt, valamint a Vasi Volán Birkózók Jövőjéért Alapítványt. Az 1 százalék természetesen nem ugyanaz mindenkinek, a jövedelmekből adódóan nagy különbségek vannak. Például a támogatott szombathelyi civilek listája alapján van akinek 2427 forint, és van akinek 16 118 forint volt a 2017-es adóévre a személyi jövedelemadója 1 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában