Gondolja át, hogy mit ír alá!

2018.09.26. 20:37

Olvasóink állítják: százezreket kért el egy cég felmérési munkáért

Ablakcserét és ablakkorszerűsítést javasol Szombathelyen az a cég, akik miatt már többen is a rendőrséghez fordultak. A cég viszont állítja, nem átverésről van szó, csak néhány esetben rosszul kommunikáltak az ügyfelekkel.

Lakosi Gabriella

Sokan energetikai tanúsítványt is rendeltek tőlük Illusztráció: Szendi Péter

Az elmúlt hetekben több olvasónk is jelezte, hogy egy szombathelyi cég munkatársai idős embereket keresnek meg Vas megyében is, és pár perces munkáért 40 és 300 ezer forint közötti összeget kérnek el. Ablakcserét vagy korszerűsítést javasoltak a szerződésben egyéves határidővel. Azt is mindig hozzátették: előlegként kérik a pénzt.

A papírokon ugyanakkor már nem előleg, hanem felmérési díj szerepel. Így ha valaki a törvényileg szabott határidőn belül mégis elállna a szerződéstől, akkor azt a pénzt nem kaphatja vissza, hiszen aláírta, hogy a néhány perces munkáért – amelyben egyebek között lemérik a szoba nagyságát, az ablakok méretét – fizette ki az akár több százezer forintos összeget. Sokan energetikai tanúsítványt is megrendeltek tőlük, pedig az csak a lakás eladásához kell.

Sokan energetikai tanúsítványt is rendeltek tőlük Illusztráció: Szendi Péter

Megkerestük a cég képviselőjét is, aki elmondta, szó sincs átverésről, ők figyelnek arra, hogy megfelelően tájékoztassák ügyfeleiket, sőt, ha úgy látják, hogy a lakó nem alkalmas arra, hogy egyedül hozzon döntést – például nem lát rendesen, vagy idős kora miatt nem terhelnék rá a felelősséget – akkor javasolják is neki, hogy keresse fel egy családtagját, és közösen beszéljék meg a lehetőségeket.

Szerkesztőségünkbe ugyanakkor több ennek teljesen ellentmondó történettel is megkerestek minket olvasóink. Hallottunk olyan esetről is, ahol az idős asszony azt állítja: őt úgy tájékoztatták, hogy kötelező az energetikai tanúsítvány. Más azt meséli: neki azt mondták, a távhős lakásban alacsonyabb lesz a fűtésszámlája. Ezek közül az emberek közül többen már a fogyasztóvédelemhez és a rend­őrséghez is fordultak.

A cég képviselője állítja: ők nem tudnak a feljelentésekről, szerintük ezt az egészet „tömeghisztéria” generálja, mindenki megijedt, mert rossz hírüket keltik.

További érdekessége még az ügynek, hogy több, nagyon hasonló névvel és tevékenységi körrel alapított cég már keveredett ilyen botrányba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában