Együtt sütöttek és társasjátékoztak

2018.09.14. 21:18

Többgenerációs gasztro- és kézműves délutánt tartottak

Többgenerációs gasztro- és kézműves foglalkozással várták pénteken az időseket és a fiatalokat az Új Nemzedék Szombathelyi Közösségi Tér épületébe. A jó hangulatban eltöltött délutánon együtt sütöttek, társasjátékoztak és kézműveskedtek a részt vevő nagymamák és tizenévesek.

Nemes Judit

Ahol senki nem maradt tétlen

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Moccanni is alig lehetett tegnap délután az Új Nemzedék Szombathelyi Közösségi Tér épületében, annyi idős és fiatal vett részt a Többgenerációs gasztro- és kézműves délutánon. A Családok éve programsorozat keretében zajlott a rendezvény, ahol a tinédzserkorúak elleshettek konyhai fogásokat az idősektől, megtanulhattak kötni-horgolni, valamint malom- és sakkpárbajokat vívhattak egymással.

Ahol senki nem maradt tétlen
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Gorza Norbert, a Vas Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetője elmondta: a program alapvető koncepciója az, hogy az idősek által hordozott értékes tudást, tapasztalatot átörökítsék, megőrizzék a fiatalabb generációnak, valamint bővítsék a közös időtöltési lehetőségeket.

– A közös alkotótevékenység szintén azt erősíti, hogy milyen fontos a generációk együttműködése

– tette hozzá az irodavezető.

A rendezvényre a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat idősek klubjaiból érkeztek nyugdíjasok, valamint eljöttek olyan fiatalok is, akik gyakori látogatói a közösségi térnek. A két generáció képviselői láthatóan örömmel töltötték együtt a délutánt: a gasztrosarokba bekukkantva sok finomságot készítettek. Szabó Péterné, a Vépi Nefelejcs Nyugdíjas Klub tagja vállalta, hogy elkészíti a palacsintákat, gofrikat, hidegkonyhai készítményeket ifjú segítőivel, gazdagítva közben a lányok konyhai ismereteit is.

A társasjátékos asztalnál régi, hagyományos játékokat gyűjtöttek össze: a rutinosabbak osztják meg tapasztalatai­kat, magyarázzák el a játékszabályokat a többieknek. A nagyterem középső szekciója a kézműves hölgyeké, akik horgolnak, kötnek, csomóznak, újrahasznosítanak: papírból, különböző anyagokból kisebb tárolókat készítenek.

A rendezvényen a közös műsor sem maradhatott el, generációk énekeltek együtt, és székely népmeséket is meghallgattak a programra látogatók. Így öröklődik át a hagyomány. NJU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában