Falusi és kertvárosi életforma találkozása

2018.09.25. 19:48

Új lakóparkot terveznek Újperinten – Nagy a tiltakozás

Komoly lakossági tiltakozás van egy tervezett lakópark miatt, pedig a beruházó szerint nincs miért aggódni.

Budai Dávid

Fotó: Nagy Jácint

Facebook-posztban reagált még júliusban Vámos Ágota arra a hírre, hogy kertjének végében egy lakópark fog épülni. Ők ugyanis öt év keresgélés után három éve éppen azért Újperinten vettek parasztházat hatalmas telekkel, hogy mindazt a szabadságot megadhassák négy fiúknak, amit egy háborítatlan falusias környezet nyújtani tud, miközben mégis a városban élnek. A házat évek alatt újították fel, most már csak a költözés van soron, azonban egy nyári nap arra lettek figyelmesek, hogy elkezdték kimérni a telkük hátsó részével szomszédos telkeket. Nem csak ők féltik megszokott életvitelüket, közel százan írták alá azt a tiltakozó beadványt, amit még augusztus elején juttattak el a város jegyzőjéhez.

A lakók többsége évtizedek óta él itt, van, aki több generáció óta, telkeiken állattartásra, falusias életformára rendezkedtek be. Mint megtudtuk, az elmúlt évtizedekben korábban is történtek már kísérletek arra, hogy a Pap-árok és a Temesvár utca között lévő üres telkeket beépítsék, ám ezt hol az eredményes lakossági tiltakozás, hol a rendezési terv, hol a gazdasági válság miatti pénzhiány akadályozta meg. Most azonban úgy tűnik nincsen jogi akadálya annak, hogy megépüljön a Queen Lakópark. Amit talán helyesebb volna lakókertnek hívni, hiszen csak tizenkét házról van szó – ezt már a beruházó cég, a Future Home Ingatlanfejlesztő és beruházó Kft. ügyvezetője, Konetsny Barnabás mondja, aki szerint alaptalanak az itt élők félelmei, amiből pedig van jó néhány.

A Temesvár utcában élők tartanak attól, hogy ingatlanjaik értéke a lakópark megépítésével csökkenni fog, hiszen a megnövekedett zaj- és rezgésártalom mellett számolni kell a lakók és vendégeik autóival, nem beszélve arról, hogy az építkezés milyen károkat okoz majd a környéken. A beruházó szerint azonban éppen ellenkezőleg, az új házak megépülésével a már meglévő ingatlanok felértékelődése várható, hiszen vonzóbb lesz a környék. Az építkezés miatt pedig nem kell aggódni, vigyázni fognak. Az itt élők félnek attól is, hogy a már most is túlterhelt csatornahálózatra további lakások csatlakozzanak, ugyanis mint mesélték, nagyobb esőzések idején több házban rendszeresek a dugulások és a szennyvíz-visszafolyások. Az építtető szerint ezzel sem lehet gond, hiszen ha alkalmatlan lenne a csatornarendszer arra, hogy további lakásokat rákössenek, nyilván az engedélyt sem kapták volna meg az építkezésre. Az itt élők szerint, mindennek tetejében sorozatos konfliktusok várhatók a már említett falusias környezetben élők és a kertvárosi környezetbe érkező lakók között, utóbbiak ugyanis nyilván nem szeretnének majd tehenek, birkák és lovak szomszédságában élni, előbbiek pedig nem szeretnék feladni eddigi életüket. A beruházó szerint ezzel sem lesz gond, mivel vevőik figyelmét külön felhívják arra, hogy a kertvárosi lakóövezet falusias lakóövezettel határos. Így aki itt fog venni házat, az pontosan tudja, mire számíthat.

 

Az egész mostani lakóparkos ügy kulcsa egyébként egy magánút, ami lehetővé teszi a hátsó telkek megközelítését. A Vas Megyei Kormányhivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumából kiderül, hogy a városrendezési terv már 2010 óta kertvárosias lakóövezetnek nyilvánította a Pap-árok derékszögű kanyarulatának keleti partvonala és a Temesvár utca falusias lakóövezeti telkei által határolt területet. Az itt élőknek azonban nem kellett különösebben aggódniuk emiatt, mivel a településrendezési terv a belsőépítésű telkek közterületi megközelíthetőségét az újperinti templom mellett lévő útról leágazó zsákutcából kívánta biztosítani, csakhogy az út megnyitásához a lakóknak el kellett volna adniuk hátsó telkeik egy részét is. Miután tudták, ezt közülük senki nem fogja megtenni, nyugodtak voltak. Mostanáig. A Temesvár utcában ugyanis nem minden telek van beépítve, van egy nagyjából tízméteres foghíj, ami nemsokára a Queen Lakóparkhoz vezető magánútnak ad majd helyet. Márpedig annak nincsen jogi akadálya, hogy a szóban forgó tizenkét lakóház így legyen megközelítve.

A beruházó szerint az épületek nem lesznek magasak, még a kertvárosban lehetséges maximumot (4,5 méter) sem fogják elérni, és remekül fognak illeszkedni környezetükbe. Ők csupán ezzel a tizenkét házzal számolnak, az itt élőknek nem kell tartani attól, hogy kezük nyomán újabb lakóparkok nőnek ki a földből. A magánút kialakításánál maximálisan figyelembe veszik az itt élők érdekeit, annak vízelvezetéséről, takarításáról gondoskodnak a jövőben is, ugyanis a 12 ház úgy fog működni, mint egy társasház. Az egész beruházást egy referenciamunkának szánja a beruházó, ahol az ígéret szerint minden apró részletre figyelni fognak. Megtudtuk azt is, hogy a szóban forgó magánutat mindenképpen megépítik még az idén, a házakat pedig legkésőbb jövő tavasszal kezdik építeni, de nincs kizárva, hogy már idén elkezdődnek a munkálatok itt is.

Saját szempontjából mindenkinek igaza van, a megszokott életkörülményeiket féltő lakóknak is, és a felfutó ingatlanpiac kínálta lehetőséget kihasználó beruházónak is, azonban nem tisztünk igazságot tenni, ahogyan a tanulságok levonását is az olvasóra bízzuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában