szakkörkép

2018.09.12. 07:00

Válasszon sportot, idegen nyelvet, vagy legyen inkább ifjú rovarász?

Az értelmes szabadidő-eltöltést is szolgálják a szakkörök. A választásnál vegyük figyelembe a gyermek érdeklődését, képességeit.

Tóth Kata

Hatalmas csáprágójú cincért mutat a rovarász szakkörösöknek Kiss Szilárd

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A tanrendbe illesztett szakkörök a szabadidő hasznos eltöltése mellett alapvetően a tehetséggondozásról szólnak: az eleve tehetséges gyerekek választják ezeket, ha még fejlődni akarnak, elmélyülni egy területen. Az iskolák a törvény szerint az előző tanévben május 20-áig mérik fel az igényeket, figyelembe véve a szülők javaslatait is. A jelentkezés egy tanévre szól, ám jó választás esetén a gyerekek egész életre kihathat, a pálya­orientációt is segítheti, mondják egybehangzóan a megkérdezett pedagógusok.

Még rovarász szakkör is van

Tizenkilenc szakkör működik a szombathelyi Neumann-­iskolában, többségük az alsós évfolyamon. Előszeretettel íratják a szülők elsős, másodikos gyerekeiket angol- és német-, valamint informatika-szakkörbe – ezek 25-30 perces, játékos foglalkozások. Alsóban lehet még jelentkezni táncra, magyarra, rajzra és természettudományi szakkörbe is – ha matekverseny van, akkor arra készíti a diákokat a szaktanár, ha csillagászati, környezetvédelmi tárgyú, akkor annak megfelelően változtat a tematikán, tudtuk meg Bálint Anikó igazgatóhelyettestől. A felsősöknek rengeteg órájuk, különórájuk van, kevesen éreznek magukban erőt, kedvet a további tanuláshoz. Aki mégis, annak fél 4-kor fejeződnek be a teendői, és akkor még nem sportolt, nem készült másnapra, tette hozzá Bálint Anikó. Vannak azért foglalkozások: informatika, matematika az 5–8. évfolyamosoknak heti egy alkalommal, és van rovarász szakkör is – ez az egyik leglátogatottabb –, Kiss Szilárd testnevelő tartja. Szilárd bácsin láthatóan csüngenek a gyerekek, imádja a hobbiját, jó példa nekik, és még csak tehetségesnek sem kell lenni, hogy valaki csatlakozhasson. Hétfőn a klubhelyiségben találkoztunk, de sokat mennek terepre, rovart gyűjteni, horgászni, múzeumba, és preparálnak is.

Hatalmas csáprágójú cincért mutat a rovarász szakkörösöknek Kiss Szilárd
Fotók: Szendi Péter / Vas Népe

Ingyenesek a nyelvi foglalkozások

Három korcsoportra célozzák a délutáni foglalkozásokat a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskolában – a szervezés fázisában tartanak némelyikkel. A részletekről Mészáros Árpád intézményvezető beszélt. Már a nagycsoportos óvodásoknak kínálnak ingyenes angol és német nyelvi foglalkozást, ehhez ovis foci társul, a kettő együtt tesz ki egy órát. Alsóban kézműves, népi kismesterség szakkört hirdettek. Az iskolához kötődő labdarúgó­utánpótlás-egyesület is foglalkozik a tanulóikkal rendszeres, heti egy-két edzéssel. Harmadiktól várja a gyerekeket az énekkar, negyedikben tehetséggondozás van matematikából és magyar nyelv- és irodalomból. A felső évfolyamok egyedi foglalkozásokon vehetnek részt Modern ember, modern világ elnevezéssel: a médiaismerettől a pénzügyeken át a drámafoglalkozásokig sok minden belefér. Az egyik legnépszerűbb náluk a rajz–iskolaszépítő szakkör: folyosói installációkat, rendezvényekhez dekorációt készítenek a tagok.

Kishuszár-foglalkozás

A szombathelyi Reményik iskola szakkörkínálata is sokszínű, a sporthoz kötődőket – szivacskézilabda, foci – sorolta először Sátory Károly igazgató. A diákjaikat várják népdalra, történelemre, cserkészetre is, matematikából, magyarból tehetséggondozásra, a németet és az angolt második idegen nyelvként tanulhatják, és kibontakozóban van a robotikaszakkörük. Az elsősegély- és a KRESZ-szakkör összekapcsolódik, ők szervezik a Ma kerékpárral, holnap autóval városi rendezvényt is. Kuriózum a kishuszár-foglalkozásuk: ismerkednek a gyerekek a huszárélettel, -ruházattal, -fegyverekkel, a lovas életmóddal.

Nemcsak az iskolák hirdetnek szakköröket, Szombathelyen például az Agora is: a foglalkozások akkor tudnak tényleg elkezdődni, ha elég érdeklődő összegyűlik. Kiss Andrea szakági vezető szerint hasznos az előzetes feliratkozás: az alapján tudják kiértesíteni a leendő résztvevőket, de az is megoldás, hogy valaki az első meghirdetett alkalomra megy el, ott még inkább kedvet kaphat. Ízelítőül a szakkörpalettájukról: kerámiakészítés diákoknak és felnőtteknek; rajzolás, festés, agyag- és papírplasztika, domborművek készítése ovisoknak és kisiskolásoknak, repülőmodellezés nyolcéves kortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában