Príma Díj 2018

2018.09.21. 14:59

Vas Megyei Príma Díj – 2018. IFJÚSÁGI PRÍMA DÍJ JELÖLT: ifj. Söptei Eszter, Sipos Gábor

Az ifjúsági kategória két vasi jelöltje ifj. Söptei Eszter, és Sipos Gábor.

ifj. Söptei Eszter

Söptei Eszter először rajztanári diplomát szerzett Szombathelyen 2010-ben, majd két évvel később a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen vehetett át divat- és textiltervező művész oklevelet. Foglalkozott egyedi ruhák és cipők tervezésével, de később a lakástextíliák felé fordult, és diplomamunkája már az a sorolható hangelnyelő elemekből álló alkotás volt, amelyet a Szombathelyi Képtár a 6. Textilművészeti Triennálén a széles közönség előtt is bemutatott. A középpontjuk körül forgatható elemekből összeállított dizájn lakástextillel több budapesti irodában találkozhatunk. Alkotásaira főként a geometria és a szabályosság jellemző. Munkáit egyebek mellett Gombold újra! szakmai különdíjjal, a Néprajzi Múzeum pályázatának első díjával ismerték el, és köztársasági ösztöndíjban is részesült. 2013-ban okleveles dizájn- és vizuálisművészet-tanári képesítést szerzett.

2015 nyara óta ő vezeti a celldömölki Kemenes Vulkánparkot. Az intézményhez kiállítási animátorként került 2013-ban, de előtte is rendelkezett már múzeumpedagógiai gyakorlattal. Tapasztalatot gyűjtött többek között a Ludwig Múzeumban és a Savaria Múzeumban. A Ság hegy lábánál lévő feltűnő épületben az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását rendezték be, amelynek két évvel ezelőtt elérte a muzeális gyűjteményi besorolását. Új időszaki tárlatokat szervezett, korszerűsítette a kiállítóterek világítását, bekapcsolta az intézményt a múzeumok éjszakája rendezvénysorozatba, ismeretátadási foglalkozásokat és eseményeket szervezett.

Söptei Eszter óraadó oktatója volt az ELTE Savaria Egyetemi Központjának, ahol többek között tervező grafikát és vizuális kommunikációt tanított.

Sipos Gábor

Sipos Gábor 1992-ben született Szombathelyen. Már gyermekkorától érdeklődött a gépjárművek, versenyautók iránt. Középiskolásként például szerelőként munkát vállalhatott egy rallye csapatban. Tudatosan választott egyetemet is. A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatójaként kiemelkedő eredményeket ért el csapatával versenyautó tervezésben és építésben. Az intézményben működő Formula Student csapatba is a versenyautók miatti szenvedélye miatt lépett be. 2017-ben a 45 fős csapat kapitányának választották és vezetésével a csapat fennállásának egyik legeredményesebb szezonját futotta. A 109 fős világranglista 12. helyét szerezték meg.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=hGiyvqUIG3c

Tanulmányai befejeztével okleveles gépészmérnökként kezdett el dolgozni a M1RA versenycsapatnál. Emellett a kecskeméti Neumann János Egyetem Járműtechnológia tanszékén vállalt oktatói munkát, ahol a tananyagot az eddigi versenyautókkal kapcsolatos tapasztalataival igyekezett – járműdinamikai példákon keresztül – színesíteni. A Formula Student Kecskeméten szoros kapcsolatot ápol az egyetem jármű-, és gépészmérnök képzésével, így könnyű kapcsolódási pontokat találni a hallgatók elméleti okítása és délutáni elfoglaltsága közt. Ezt a szoros viszonyt Szombathelyen is próbálják meghonosítani, az itteni gépészmérnök-képzés szervezésében Sipos Gábor is aktívan részt vesz. Az első lépések már megtörténtek a Savaria Egyetemi Központtal, hogy megtalálják a Formula Student program helyét. A szakemberek reményei szerint hamarosan útjára indul egy helyi csapat – ezzel lehetőséget nyújtva a szombathelyi gépészek további fejlődéséhez.

Sipos Gábor igyekszik az előtte álló szakmai kihívásokat alázatosan teljesíteni, a továbbfejlődési lehetőségeket pedig a megragadni, hogy elérje kitűzött céljait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában