Príma Díj 2018

2018.09.21. 14:15

Vas Megyei Prima Díj – 2018. MAGYAR SAJTÓ : Merklin Tímea

Merklin Tímea újságírónak szívügye Vas megye kulturális értékeinek közvetítése, a vidék fejlődésének nyomon követése; elkötelezettsége minden munkáján tetten érhető. Első jelentősebb publikációja – egy Hamvas Béla-regény elemzése – az Életünk című folyóiratban jelent meg 1992-ben, legelső önálló könyve pedig egy irodalom- és helytörténeti búvárkodás eredménye volt: ebben Gazdag Erzsi életét és tevékenységét dolgozta fel.

 

A kötet a költőnő halálának 10. évfordulóján, 1997-ben látott napvilágot. Később még egy könyvet írt róla, amely a Híres szombathelyi nők sorozat nyitódarabja volt. Feldolgozta a Berzsenyi Dániel Könyvtár írói levelezésgyűjteményét, amelyből digitálisan elérhető regiszter készült. Lírai énjét a Gyermekemnek és Szüleimnek címmel megjelent ajándékkönyvecskékben mutatta meg. Járt Chicagóban is, ahonnan hazahozta Bősze János szabadságharcosokat ábrázoló szobrát, amit szülővárosának ajándékozott az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára – azóta a mű a szombathelyi polgármesteri hivatalban látható.

1992-től kezdődően gyakornokként, ‘94-től pedig már főállású újságíróként volt a Vas Népe krónikása. Munkájáért 2008-ban nívódíjat kapott. Tanított az egyetemen, és tagja a Megyei Értéktár Bizottságnak. Legutóbbi munkája a Sempervivum Savariense című, sajátos nézőpontú várostörténeti könyv, amelyben fotós kollégájával a szombathelyi és peremkerületi temetőket, kriptákat mutatja be. Merklin Tímea a kultúra mellett régóta figyelemmel kíséri a helyi közélet történéseit, gyűjti a példaadó történeteket, amelyeket a sajtóban meg is oszt olvasóközönségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában