És attól fogva folytatta: Edvi Illés Pál prédikátor

2018.10.09. 07:00

A 225 éve született akadémikus-lelkészre emlékeztek Celldömölkön

Az Országos Könyvtári Napok programjából sem maradhat ki a helytörténet a KMKK Kresznerics könyvtárában, hiszen a könyvtárt vezető Németh Tibor olyan mély és széles adatbázist működtet a témában, amelynek nincs párja. Vasárnap a 225 éve született akadémikus- lelkészre, Edvi Illés Pálra (1793–1871)emlékeztek.

Ölbei Lívia

Koszorúzás a dömölki evangélikus templomnál Fotó: Gyuricza Imre

Edvi Illés Pálnak az apja is prédikátor volt, aki hét gyermeket nevelt – szűkös anyagi körülmények között. Pál a soproni líceumban tanult, közben magántanári feladatot vállalt. Több helyen megfordult az országban ifjak nevelőjeként. 1815-ben aztán folytathatta tanulmányait: a jénai egyetemet választotta. Hazaérkezése után, 1817 őszén avatták fel káplánnak édesapja mellé, Rétiben. Több közbülső állomás után, 1831-ben érkezett Nemesdömölkre – meghívta az evangélikus gyülekezet –, hivatali idejét (betegségéig) itt töltötte ki. Itt választották iskolai felügyelővé és törvényszéki tanácsossá, Vas és Sopron megye táblabírájává.

A Magyar Tudományos Akadémia 1835. szeptember 14-én levelező tagjává választotta. Följegyzik róla továbbá, hogy „a dömölki templomba kisszerű orgona helyett nagyobbat szereztetett be, a templom tornya magasbíttatott és a templom körüli mocsárt betöltette és kőfallal keríttette”. Az Edvi Illés Pál-lexikoncikkhez tartozik, hogy 1854 októberében egyetlen leánya meghalt, árvák maradtak utána; 1860. június 1-jén a paplak hátulsó része hamuvá égett. Élete végén Edvi Illés Pál Pestre költözött, egyetlen fiához. Feleségével gyakran sétálgatott a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Edvi Illés Pál emlékét ma tábla őrzi Celldömölkön, a dömölki evangélikus templom falán. A lelkész születésének 225. évfordulója alkalmából – a Könyves Vasárnapon – itt helyezték el a tisztelet koszorúit a helytörténeti munkaközösség, a könyvtár, a város és az egyház képviselői.

Koszorúzás a dömölki evangélikus templomnál Fotó: Gyuricza Imre

Képünkön balról: Lendvai Istvánné, Németh Tibor, Söptei Józsefné alpolgármester, Farkas Gábor jegyző, dr. Schrott Olga, Rác Dénes lelkész. A Kresznerics Ferenc Könyvtárban (a névadó Edvi Illés idősebb akadémikus-kortársa volt, egy évig egészen közeli állomáshelyük volt: egyikük Dömölkön, a másikuk Alsóságon) pedig tegnap délután bemutatták azt a kéziratot, amely Edvi Illés Pál keze nyomát őrzi – és a Kresznerics könyvtár digitális könyvtárának újdonságai között máris hozzáférhető. Nem lehet megindultság nélkül olvasgatni a Famíliák Könyvének bejegyzéseit.

„A’ Nemes-Dömölki Evang. Gyülekezetben találkozó élők vagyis a Famíliák Könyve” – áll a borítón. A gyöngybetűs szöveg így folytatódik: „Megalapította octoberben 1831. esztendőben és attól fogva folytatta Edvi Illés Pál prédikátor.” A Famíliák Könyve fontos forrásmunka: akár családfakutatóknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában