Megtisztelő kapcsolat, nagy siker a gyerekcsoportnak

2018.10.08. 14:00

A celli Tücskök az egri Harlekintől kaptak meghívást

A Nagy Márta által évtizedekkel ezelőtt alapított, máig az ő vezetésével működő Tücsök Bábcsoport egyedülálló a maga nemében.

Ölbei Lívia

A celli Tücsök az egri bábszínház bejáratánál Fotó: Ónodi István

Legutóbb olyan jól szerepeltek a gyerekek az egri országos fesztiválon – ahol viszszajáró, rendszerint arany minősítéssel hazatérő vendégek –, hogy meghívást kaptak az egri professzionális bábszínház, a Harlekin nyílt napjára: személyesen Éry-Kovács Andrástól, az intézmény igazgatójától. Mint kiderült, egyáltalán nem udvariassági látogatásról volt szó: a celli előadást nagy tetszéssel fogadta a közönség. Nem mellékesen az egri bábszínház és a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár – amely intézmény csoportjaként a Tücsök működik – közösen vállalta az egri utazás költségeit, a vendégek étkeztetéséről pedig az Egri Forrás Kulturális Központ gondoskodott. A nyílt naphoz országos konferencia is kapcsolódott, a Magyar Bábjátékos Egyesület szervezésében.

A celli Tücsök az egri bábszínház bejáratánál Fotó: Ónodi István

Nagy Mártáék minden támogatást és segítséget megkaptak a sikeres fellépéshez is: az előadás előtt próbálhattak is egyet a bábszínházban. A legújabban, vagyis a júniusi országos egri bábfesztiválon arany minősítést elnyert mesejátékot, A mindenlátó királylányt láthatta a Harlekin Bábszínház közönsége; Nagy Márta rendezésében. Az előadás után pedig a gyerekek benézhettek a kulisszák mögé, megtapasztalhatták, hogyan működik, hogyan éli mindennapjait egy professzionális bábszínház. (Tegyük hozzá: a Harlekin kifejezetten jó, komfortos körülmények között dolgozhat, gyönyörű környezetben. Jó oda belépni.) Nagy Márta gyerekek generációit (sőt: az utóbbi időben felnőtteket is) szoktatott rá a bábszínházra, megszerettetve velük a bábozás, a teremtő játék örömét.

És ki tudja: titokban valószínűleg az egri igazgató, Éry-Kovács András nagyvonalú meghívása sem volt egészen cél nélkül való: talán éppen ezek közül a celli ifjú bábjátékosok közül kerülnek ki a jövő elhivatott bábszínészei. Ma már (remélhetőleg) egyre többen tudják, hogy a bábszínház micsoda lehetőségeket rejt; hogy ebben a színházi közegben tényleg semmi nem lehetetlen, itt „minden lehet minden”, kizárólag a tehetségen és a kreativitáson múlik. (És persze a jól működtetett háttéren.) A Tücsök-alapító Nagy Mártára pedig mindig jellemző volt a szakmai kíváncsiság. Íme: az eredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában