1956 eseményei a településeken

2018.10.22. 11:30

A forradalom Vas megyét is megérintette

Az 1956-os felkelés, amely forradalomba, majd szabadságharcba csapott át, megérintette Vas megye településeit is. Az információk ugyan lassan és torzítva áramlottak, de ahogy múltak a napok, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá: vége Rákosi rettegett diktatúrájának, közel van a szabadság.

Kozma Gábor

Szombathelyen

Az események érthetően a megyeszékhelyen gyorsultak fel, a vasutasok jóvoltából ide jutottak el legelébb a budapesti és más országos történések. A forradalom és az azt követő új rend szervezeti kiépítését megelőzte a helyi értelmiség által létrehozott és nagy hatásfokkal működő Vasvári Pál Kör.

Horn Miklós és Koncz Endre tanár voltak a meghatározó alakjai a csoportosulásnak. A viták október 23. közeledtével élesebbé váltak, ekkor Hornék elhatározták, hogy összefognak a munkásokkal. Ez sikerült is, eljutottak vitakörükkel a Szombathelyi Cipőgyárba és a Járműjavítóba. Október 26-án megalakult a munkástanács a vasútnál, és ezzel szintet lépett a rendszerellenes megmozdulás. Október 27-én és 28-án nagy tömeg tüntetett a Rákosi-rendszer ellen, követelve a változásokat. Ekkor jelent meg a Nagy Lajos Gimnázium 12 pontja is, amely helyi sajátosságokat tükrözött, mozgósította a diákságot.

Volt idő, amikor a forradalmárokat ellenforradalmároknak hívták Fotó: Kozma Gábor archívumából

 

A falvakban

De mi történt a kis favakban, összerakhatók-e az események kis kockái? Máig fehér foltokkal tarkított térkép ez, pedig fogynak a szereplők, halványulnak az emlékek. Tény, hogy a forradalom híre, majd történései eljutottak a vasi vidékre, közte Körmendre. Itt Kincs Elek gimnáziumi igazgató és Mozsolits Endre ügyvéd próbált szervezkedni a masszív pártbizottság ellenében, amely október 26-ig szilárdan kezében tartotta az irányítást. Aztán beállt a fordulat, a helyi elégedetlenkedők bementek a községi tanács épületbe, és a nép nevében lefoglalták azt. Később megalakították a nemzeti bizottságot, amelyből sikerült kiszorítani a kommu­nistákat.

A bizottság hatvan (!) tagot számlált, köztük volt Maléter Pál tiszttársa, barátja, Ludasi László is. Ő fontos szerepet vitt a közrend fenntartásában, a kedélyek csillapításában. A nemzeti bizottság első döntései között szerepelt a politikai üldözöttek, kuláknak bélyegzettek, Recskre kitelepítettek teljes rehabilitálása, teljes anyagi kárpót­lása. Arról is gondoskodtak, hogy akik a vasfüggöny miatt 1949-től még a határ közelébe sem tudtak jutni, most okmányokkal ellátva meglátogathassák Ausztriában élő rokonaikat. Pankaszon a korábbi gyártulajdonos rázta fel az embereket, akik a tanácsházára vonultak és sorolták elszenvedett sérelmeiket. Itt is fő téma volt Rákosiék rendkívül aljas és körmönfont intézménye, a kulákság. Ez (hamis) jogalapot szolgáltatott a teljes vagyonelkobzásra, kitelepítésre.

Ez egyébként az egész Őrséget érintette. Mivel bevett szokása volt a rezsimnek, hogy elüldözte a helyi gazdákat és az értelmiséget, majd helyükre lojális, többnyire zselléreket telepített. Rábahídvégen is a kifosztott gazdák lázadoztak, visszakövetelve kolhozba sorolt jussukat.

Viszákon és Nádason hasonló változások indultak el, utóbbi településen megalakult a kisgazdapárt, és nemzeti bizottságot alakítottak. Nagyobb megmozdulásokra került sor Felsőberkifaluban. Itt az okozott feszültséget, hogy a tanácstitkár nem volt hajlandó leszedni a falról Lenin és Sztálin képét. Miután ez mégis megtörtént, hivatalosan is átvették a hatalmat a kommunistáktól a felkelők. Fegyveres konfliktus alakult ki viszont Meszlenben, ahol a felkelők el akarták kobozni a párttitkár vadászpuskáját, aki rálőtt a felkelőkre.

Ez kivételes esetnek számított, a lázongó emberek jogos sérelmeiket törvényes úton kívánták rendezni. Így az elkobzott javak lefoglalásával, a téeszek feloszlatásával (ez viszont több faluban is ellenállásba ütközött).

Kőszegen

Külön fejezetet érdemel Kőszeg, ahol Szentessy Olivér MÁV-főtanácsos vezetésével nyert teret a forradalom. Sztrájkokat szervezett, neki volt köszönhető, hogy a város lakossága tudomást szerezhetett az addig eltitkolt budapesti eseményekről. Segítette a munkástanácsokat, megalakította a nemzeti bizottságot.

Elsőként hozott létre szabad találkozót az osztrák–magyar határon. Itt is végig a törvényesség uralkodott, mi több, a szovjet emlékművek is érintetlenek maradtak. – Nem akartuk, hogy olyanok legyünk, mint ők voltak, amikor az ÁVH-t létrehozták és ütöttek-vertek – mondta e sorok írójának évekkel ezelőtt Szentessy Olivér. – Tény, hogy sok embert ért sérelem, és az is, hogy voltak, akik a határőrség fegyvereivel meg akarták támadni az itt állomásozó oroszokat. Fékeztem, majd blokkoltam ezeket a kísérleteket. Úgy tűnt, elértük a célt, egy szabad, független, önrendelkező Magyarországot. Sajnos ez az álom hamar szertefoszlott… Engem személy szerint külön pufajkás kommandó vett célba, menekülnöm kellett – emlékezett az egykori forradalmár.

Vasváron

Vasváron október 28-án kezdődött egy nagyobb tüntetés, ennek nyomán a nemzetőrség vezetőinek megválasztották Ferencz Mátét és Csizmazia Józsefet. Csehimindszenten a bíboros kiszabadulásnak örömére felvonultak az emberek. Talán ebben a faluban volt a legnagyobb az elnyomás: Rákosiék féltek Mindszentytől. Káderekkel fedték le a települést, összetűzésekre is sor került.

Szentgotthárdon sztrájkok és tüntetések rengették meg a régi rend alapjait, Bajánsenyén és Magyarszombatfán a kitelepítettek rokonai, barátai tiltakoztak.

Répcelak, Sárvár, Csepreg

A forradalmi események hatósugarából nem maradt ki Répcelak, Sárvár, Csepreg sem. Celldömölkön a vasutasok vitték a vezető szerepet. Nyolcvan fegyverest is toboroztak, akik készültek a budapesti harcokra a szovjetek ellen. Alig maradt ki vasi település az eseményekből, a szabadság friss szele a legtöbb embert megérintette.

A megyében nem volt véres összetűzés, volt viszont rend, előkészület a szabad, független Magyarország megteremtésére. Ezt lőtték azután szét a szovjet tankok, és ezt követte a Kádár-­kor, a lassan halványuló tör­ténelem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!