Duális gépészmérnökképzés

2018.10.11. 08:00

A Gépipariban kezdődött a beiskolázási roadshow

A duális partnercégek részvételével megtartották az idei középiskolákat végigjáró roadshow nyitórendezvényét, immár hagyományosan az ELTE IK szombathelyi duális gépészmérnökképzés és az SZMSZC Gépipari és Informatikai Szakgimnázium közös szervezésében.

Merklin Tímea

Dr. Németh István, az ELTE SEK koordinációs rektorhelyettese

Fotó: Nagy Jácint

Kovács Péter igazgató felidézte az elmúlt években tett egyetemi látogatásaikat, többször végignézték a diákokkal azokat a 21. századi felszereltségű laboratóriumokat, amelyek az infrastrukturális hátterét adják a magas színvonalú egyetemi gyakorlati oktatásnak.

Dr. Németh István, az ELTE SEK koordinációs rektorhelyettese kiemelte: a partnervállalatok jó gazdái a duális képzésnek, segítő hozzáállásuknak köszönhetően a végzettekre biztos munkahely vár. Amint mondta, az egyetem nem nehézség, hanem tudásmegosztó rendszer, itt olyan ismereteket lehet szerezni, amelyek életük végéig kamatoztathatók. A gépészmérnöki és a programozó informatikus szakok azért nagyon fontosak, mert ezek a szakmák hiányoznak a cégeknél, amelyek nem tudnak fejlődni, ha nincsenek kiváló szakembereik ezeken a területeken.

Dr. Németh István, az ELTE SEK koordinációs rektorhelyettese
Fotó: Nagy Jácint

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: az egyetem, a város, a cégek és a politika összefogott azért, hogy létre­hozza a felsőfokú műszaki képzést, aminek itt nem volt hagyománya. Hangsúlyozta: azt kell tanulni, amire szüksége van az életnek, a városnak, a régiónak, mert ettől függ a jövő. Helyben tanulni nemcsak gazdasági, családi szempontból fontos, de azért is, mert itt az ország legnagyobb, legtekintélyesebb egyetemének diplomáját lehet megszerezni, és az ELTE-diploma lehetőségével felértékelődik Szombathely. Dr. Krebsz Anna, az ELTE IK tanulmányi és oktatási ügyek dékánhelyettese a rendezvényen elmondta: a kar sikeresen integrálta a szombathelyi képzéseket, s a közeljövőben a gépészmérnöki mesterképzés indítása is várható. Olyan szakemberekre van szükség, akik meg tudnak felelni a negyedik ipari forradalom kihívásainak.

Dr. habil Andó Mátyás, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet igazgatója kifejtette, hogy a gépészmérnöki, műszaki menedzser és programtervező informatikus képzések során a hallgatói igényeket helyezik a központba, nemcsak hazai, hanem külföldi tapasztalatokat is felhasználva, hiszen az oktatók többsége külföldön tanult, dolgozott, onnan jött vissza Magyarországra, hogy hasznosítsa az egyetemi oktatásban szerzett tudását. A gépészmérnöki szakról elmondta: BSc és duális formában is hallgatható, illetve most szeptembertől elindult angol nyelven is, ahogy a nemzetközi oktatógárda eredetileg is tervezte. A duális képzés partnercégeinek képviseletében Szalay Orsolya tartott prezentációt, amelyben a három és fél éves képzést a vállalatok oldaláról mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában