170 év

2018.10.06. 07:00

Kaszárnyafutás a hősök emlékére – Horvátzsidányból indultak, Szombathelyre érkeztek

Kerek évfordulót ünnepel idén a Magyar Honvédség, 170 évvel ezelőtt alakult meg a szervezet. A programsorozathoz a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége is csatlakozott: október 5-ére és 6-ára „kaszárnyafutást” szerveztek az egész ország területén; Vas megye sem maradt ki a sorból.

Nemes Judit

Országszerte futócipőt húztak tegnap a katonák, hogy részt vegyenek a Kaszárnyafutás 2018 elnevezésű programon, amely a „170 éves a Magyar Honvédség” elnevezésű rendezvénysorozat része.

A kaszárnyafutás a premontrei gimnáziumban fejeződött be: Koczka Tibor alpolgármester köszöntötte a futókat
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A Honvéd Arrabona SE egyenruhásainak nyolctagú csapata érkezett a megyébe, hogy teljesítse a vasi szakaszt. A kaszárnyafutást azzal a céllal indították útjára, hogy emlékezzenek a 170 éves évfordulóra és az aradi vértanúkra, valamint hogy népszerűsítsék a haza védelmét a lakosság körében. A program részeként minden megyében ellátogattak katonák olyan helyszínekre, ahol vannak laktanyák, vagy található emlékmű a világháborúkhoz és az 1848–49-es forradalomhoz kötődően.

 

A futók kora délután érkeztek Horvátzsidány határába, akikhez csatlakoztak iskolások, és közösen tették meg kocogva a 800 métert az első világháborús emlékműhöz, ahol Krizmanics István polgármester fogadta őket, és felkötötte a település szalagját a zászlajukra. A községet Kőszeg felé hagyták el, ahol a hajdani katonai alreáliskola hősi emlékművénél helyeztek el koszorút. Huber László polgármester, valamint Kövesdi Andrea, a sárvári tankerület képviselője és dr. Nagy Gábor, a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója fogadta a katonákat és helyezett el koszorút az emlékműnél. Kőszegfalván a világháborús emlékműnél, Lukácsházán az aradi vértanúk emlékművénél, a volt Savaria laktanyában az emléktáblánál rótták le tiszteletüket a résztvevők. A kaszárnyafutás vasi szakasza a premontrei rendi Szent Norbert Gimnáziumban fejeződött be, ahol az aradi vértanúk emlékművénél helyezték el koszorújukat. Koczka Tibor alpolgármester futókhoz intézett köszöntőjében kifejezte örömét, hogy a Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulóját sportos rendezvénnyel is ünneplik. Bár a futók tegnap visszautaztak Győrbe, teendőiknek nincs vége, ma saját megyéjükben viszik el több településre a zászlójukat. Délután Pákozdon tartanak közös megemlékezést, ahol a kaszárnyafutás és a szintén tegnap rajtolt 170 kilométeres kerékpártúra résztvevői gyűlnek össze az évfordulóra emlékezve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában