A német újraegyesítés ünnepén

2018.10.04. 14:00

A magyarok vették ki a berlini falból az első követ

Kéthelyszínes diplomáciai eseményt rendeztek tegnap az 1990. október 3-án létrejött német újraegyesülés évfordulója alkalmából. A Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában és az ŐrvidékHázban volt vendég Volkmar Klein, a német Bundestag képviselője (CDU).

Merklin Tímea

– Németországban ma az újraegyesítés ünnepe van, 1990. október 3-án a fél évszádados megosztottság után helyreállhatott a német egység, összenőtt, ami összetartozik

– mondta Illés Károly alpolgármester az ŐrvidékHázban, hozzátéve: a megosztottság fájdalmát Trianon óta a magyarok is ismerik. A német-magyar kapcsolatok az újraegyesítés elmúlt 28 évének tükrében című rendezvényért köszönetet mondott a Konrad Adenauer Alapítványnak. Ennek képviselője, Bauer Bence úgy fogalmazott: Szent Márton városában lenni megtiszteltetés, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő ajánlotta fel a lehetőséget, Farkas Csaba és az ŐrvidékHáz felkarolta az ötletet. Az alelnök számukra a kontinuitást és a megbízhatóságot szavatolja, szí­vesen látott vendég és elismert beszélgetőpartner Németországban.

 

Volkmar Klein, a német Bundestag képviselője az esten elmondta, a magyar határ megnyitása 1989-ben azt jelentette, hogy nem lehetséges tovább a diktatúra fenntartása. A német-magyar barátságáért sokat kell tennünk a jövőben is – tette hozzá, megemlítve, hogy a Reguly iskolában látta, mennyi mindennel foglalkoznak, ami közelebb viszi egymáshoz az embereket. Dr. Hende Csaba emlékeztetett: az első világháborút lezáró, igazságtalan béke magában rejtette a következő háború csíráit, és lehetővé tette, hogy gyökeret verjenek olyan súlyos társadalmi ideológiák, mint a nemzeti és a nemzetközi szocializmus, vagyis a nácizmus és a kommunizmus, és a második világháború végén megint a vesztesek oldalán találta magát Németország és Magyarország is. De az ünnepen a két ország barátságáról érdemes beszélni, és arról, hogy Németország a legfontosabb kereskedelmi partnerünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában