A fél pénzen vett királyság

2018.10.20. 07:00

A Nádasdy-várban megyekártyával a múzeumok hónapjában

Akárcsak tavaly, idén októberben is elindítottuk a Múzeumok hónapja elnevezésű Megyekártya projektet, amelynek keretein belül ma a sárvári Nádasdy Múzeum ad 50 százalékos kedvezményt a látogatóknak.

Merklin Tímea

Fotó: VN-archív/Szendi Péter

Aki szeretne szelíd napsütésben átélni egy királyi érzést, azoknak javasoljuk meglátogatni a Nádasdy-várat, amelynek udvarán immár padokon, virágok között lehet üldögélni, majd felsétálni a 300 éves toronyba, és rátekinteni a városra. A múzeumi belépők nem olcsók, kisebb vagyon, ha egy négyfős család együtt szeretne menni, ezért érdemes kihasználni a megyekártya adta lehetőséget. Ma a Nádasdy Múzeum fél áron ad 1300 négyzetméter történelmet. Az országban egyedülálló a huszárkiállítás, amely eredeti fegyverekkel és egyenruhákkal vezeti a látogatót a török kortól a második világháború végéig.

Sok kincset és izgalmat rejt a Nádasdy-vár Fotó: VN-archív

Az első világháború befejezésének centenáriumán eredeti katonai térképek mutatják be, hol küzdöttek a huszárok a családjukért és hazájukért. Az időszaki kiállításon a nyőgéri plébános, Lenarsich Imre fotói láthatók: a fekete-fehér és színes felvételek torzítás nélkül mutatják be az élet boldog és kevésbé örömteli oldalát. Állandó tárlat a bajor gyűjtemény, amely a vár egykori tulajdonosainak hétköznapi tárgyait mutatja be a pazar mintázatú teás csészéktől az elegáns tálalóig. A Nádasdy család ősi galériája kétszáz évet ölel fel, a festmények emlékeztetnek, hogy a családtagok nemcsak a város, de az ország történetében is jelentős szerepet játszottak. A múzeum kuriózuma: Sárváron jelent meg 1541-ben az első magyar nyelvű könyv, az Új Testamentum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában