Koszorúzás

2018.10.23. 15:00

„A szabadság titka a bátorság szülte erő és elszántság” – Emlékezés 56-ra Bükön

A városvezetés mellett számos helyi civil szervezet, egyesület képviselői megkoszorúzták az 1956-os emlékművet Bükön kedden délelőtt. Büszkeségre szólított fel beszédében az emlékezés szónoka, dr. Szapáry György.

Bakos Ágnes

Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versével kezdődött az emlékezés Bükön: Szabó Tibor, Jászai Mari-díjas színművésztől hallhatták az emlékezők.

– Az 1950-es évek elején egy koholt vádak alapján tíz évre elítélt édesanya ezt a versest írta fiatal fiának: „Hozzátok szólók vén, Tisza-parti fák! (…) Halljátok meg a nagy fiam nevét. (…) Hogy bátor legyen, egyenes, kemény” – ezzel a verssel, édesanyja, Hadik Etelka soraival kezdte beszédét dr. Szapáry György közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke, Magyarország egykori washingtoni nagykövete.

Bükön élt családjával, a pannonhalmi iskolából ment külföldre 1956-ban.

– Ez a diktatúra rettegett, tudta, hogy a magyar emberek bátrak, meg kellett őket félemlíteni, koncepciós perekben kivégezni, tömlöcbe taszítani – mondta beszédében.

A magyar nép felállt a mohácsi csata után, az 1848-49-es szabadságharc után is. ‎És 1956-ban is felállt, aztán 1990-ben is – sorolta. – A szabadság titka a bátorság szülte erő és elszántság – fogalmazott a szónok.

Szerinte ma büszkén ünnepelik szerte a világban az 1956-os forradalmat és szabadságharcot a magyarok.

Robert Frost amerikai költőt idézte, aki azt javasolta diákoknak, hogy ne csatlakozzanak túl sok közösséghez, de háromhoz mindenképpen. Az egyik a család, a másik az alma mater, a harmadik a haza. – Bük az én alma materem. Családommal itt a katolikus plébánia pincéjében éltük meg a szovjet csapatok bevonulását 1945 tavaszán. Itt az iskolában végeztem el az első hat elemi osztályt. Tehát itt tanultam meg írni, olvasni, számolni, és kötöttem életre szóló barátságokat – idézte fel a szónok a városháza parkjában, ahol az 1956-os eseményeknek emléket állító szobor talapzatára a városvezetés, intézmények, civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!