Új asztalok, székek

2018.10.19. 07:00

Akárcsak ötven éve: a legmodernebb Vas megyében a csehimindszenti iskola

Két programban több mint 320 millió forintból újult meg a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola. Mintha nem is ugyanaz az épület lenne: energiatakarékos, modern, és még a bútorok is újak.

Bakos Ágnes

László Jánosné, Fukszberger Imre, Fodor István, dr. Kondora Bálint és V. Németh Zsolt Fotó: SZP

1956. szeptember 1-jén csengettek be először, akkor készült el a csehimindszenti általános iskola. A következő évtizedben Vas megye legmodernebb iskolájaként emlegethették – ma pedig ez az állítás ismét megállja a helyét, mondta köszöntőjében László Jánosné, a Mindszenty József Általános Iskola igazgatója. Egy kiállításon mutatják be, milyen volt és milyen lett az épület. Röviden úgy foglalta össze az igazgatónő, hogy a padlótól a tetőig megújulhatott az intézmény. Egyrészt egy 73,1 millió forintos, másrészt egy 249,5 millió forintos beruházás zárult. Kicseréltek minden nyílászárót, új, faelgázosító kazánok működnek, 64 napelem szolgálja ki az épület villamosenergia-igényét. Akadálymentes már az épületbe jutás, új a tető és nem mellékesen szép is lett az iskola: a hőszigetelt falak új színt kaptak. Kicserélték a tantermek és a könyvtár bútorait: újak az asztalok, a székek, a táblák és az öltözőszekrények is. Van már sportudvar futó- és dobókörrel, füves sportpályával. A tankerületben a csehimindszenti csak az egyik a most záruló iskolafelújítások sorában – mondta el Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója. Négy járásban 43 intézmény tartozik a központhoz, összesen 2,5 milliárd forintból valósultak meg azokban fejlesztések – sorolta a számokat az igazgató.

László Jánosné, Fukszberger Imre, Fodor István, dr. Kondora Bálint és V. Németh Zsolt Fotó: Szendi Péter

Az óvodafelújításokat is számolva, mintegy hatmilliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg Vas megyében – mondta a megyei önkormányzat koordinálásában zajló építkezésekről dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. A felújított csehimindszenti iskoláról úgy fogalmazott, hogy impozáns épülete lett a településnek, a gyerekekhez fordulva pedig megjegyezte: öröm ilyen iskolába járni, talán még rosszalkodni is jobb.

– Ékszerdobozt varázsolt a felújítás – ezt mondta Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere. Négy település nevében mondott köszönetet a megújult intézményért a megyei önkormányzatnak, a tankerületi központnak is.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője az avatón a példamutatást emelte ki: természetesen fontos, hogy az energiatakarékos épületnek kisebb az üzemeltetési költsége, de még fontosabb, hogy a gyerekeknek is ezt, a környezettudatos példát adja a felújított intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában