Jubilál a vadásztársaság

2018.10.01. 07:00

Az Aranypatak hatvan éve: megemlékező közgyűlést tartottak

A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium udvarán ünnepeltek a jubiláló vadásztársaság tagjai pénteken.

Lakosi Gabriella

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és Harangozó Bertalan kormánymegbízott Fotó: UT/Vas Népe

A megemlékező közgyűlésen Harangozó Bertalan kormánymegbízott elmondta: a vadászat „mindig irigyelt, de rejtélyes szakma volt, ami akár sok vitát generálhat, de mindenképpen tiszteletreméltó és ősi hivatás”. A kormánymegbízott hangsúlyozta: a vadásztársaság tagjai magas erkölcsi mércét állítottak maguk elé. Azt mondta: minden munka becsületét a művelői teremtik meg, a szombathelyi vadászok pedig vitán felül a legmagasabb színvonalon dolgoznak. Kérte a résztvevőket, hogy továbbra is törekedjenek együttműködésre a partnerszervezetekkel, igyekezzenek minimalizálni a mezőgazdasági szereplők nagy fájdalmát: a vadkárokat.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és Harangozó Bertalan kormánymegbízott Fotó: UT/Vas Népe

Dr. Orbán Péter, a társaság elnöke elmondta: kettős jubileumot ünnepelnek, a 60. évfordulón túl arról is megemlékeznek, hogy a közgyűlésnek helyet adó iskola előző igazgatója, aki az Aranypatak vadásztársaság elnöke is volt, száz éve született.

A Herman iskola jelenlegi vezetője, Hodvogner Csaba arról beszélt: amikor a vadászok megkeresték, hogy egy kopjafát állítanának az iskola udvarára az előző igazgató emlékére, akkor nyitott kapukat döngettek, az intézmény már régóta szeretett volna megemlékezni Öhm Lászlóról.

A vadásztársaság elnöke ezután az elmúlt hatvan évről is megemlékezett. Kijelentette: hatékonyan gazdálkodnak a vaddal, ez pedig azért lehetséges, mert a tagokban mindig közös volt a tenni akarás, mindenki közösen dolgozott a társaságért. Elmondta: a megye már tipikus „nagyvadas” terület lett, a közelmúltban 50 százalékkal több vaddisznót lőttek ki, hogy ne legyen több a vadkár a környéken. Jól végezték a munkájukat, hiszen az utóbbi években mindössze egyetlen per indult ellenük ilyen ügyben, de az is elbukott a bíróságon.

A beszédek után Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke díszoklevelet adott át a vadásztársaságnak. Ezután Öhm László (a száz éve született igazgató családjából) Hubertusz-kereszt arany fokozatú kitüntetést vehetett át. Ezt a díjat azok a személyek kaphatják, akik jelentős érdemeket szereztek a vadászati kultúra ápolásában, maradandót alkottak a hagyományok fenntartásában, illetve akik hitelesen és magas szinten művelik a vadászat népszerűsítését. Péczeli László Nimród Vadász-érmet kapott. Ezután dr. Kondora Bálint a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke elismerő oklevelet adományozott a társaságnak. Emlékoklevelet kapott Öhm László, Németh Ferenc, Péczeli László és Somogyi János. A kopjafánál megemlékeztek az elhunyt vadásztársakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában