A kirívó szabálytalanságokra figyeltek

2018.10.30. 18:07

Az I-es veszélyességi osztályú szektorok

Még mindig sok a szabálytalan munkáltató. Vas megyében az első fél évben nem történt halálos munkabaleset.

Tóth Kata

7098 céget vizsgáltak az országban 2018 első fél évében, 5305-nél találtak szabálytalanságot. Több mint 161 ezer munkavállaló körülményeit ellenőrizték, 67 százalékuknál derült fény szabálytalanságra, áll a Pénzügyminisztérium jelentésében. A vasi adatokról Kard Enikőt, a Vas Megyei Kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi osztályának főosztályvezető-helyettesét kérdeztük.

– 233 ellenőrzésből 142 munkáltatónál találtak munkavédelmi hiányosságot a felügyelők, a tavalyi év ugyanezen időszakához képest romlott a helyzet. Ugyanakkor a kirívó, súlyos szabálytalanságokra koncentráltunk, és az ellenőrzéseink majdnem háromnegyedét az I-es veszélyességi osztályú munkáltatóknál, a feldolgozóiparban, az építőiparban, a mezőgazdaságban és az egészségügyben végeztük – hallottuk a szakembertől. A munkavédelmi bírságösszeg 2018 első felében csak a fele volt a 2017 első félévinek. Közigazgatási bírságot – amivel a munkavállalókat szankcionálják az elkövetett szabálytalanságok miatt –, viszont négyszer többet adtak ki, mint tavaly. Havonta 70–85 munkabaleseti jegyzőkönyvet kap a hatóság.

Az első fél év adatai Illusztráció: Kelemen Attila

A leggyakoribb esetek a kisebb felületi sérülések, az elvágott, megszúrt ujjak, a felkar hámsérülése, a botlásból, elcsúszásból fakadó rándulások, ficamok, ám kevesebb a súlyosabb sérülés. Januártól júliusig Vasban 362 munkahelyi baleset történt – 37-tel kevesebb, mint az előző évben ilyenkor –, és míg tavaly egy halálos balesetet is jegyzett a statisztika, az idén az első fél évben még egyet sem. Most súlyos munkahelyi balesetekből is kevesebbről, háromról van tudomása a hatóságnak. A súlyos csonkulásos esetek megelőzhetők lettek volna, ha a munkáltató és két esetben a munkavállaló eleget tett volna a jogszabályi kötelezettségének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában