átteleltetés

2018.10.16. 07:00

Az őszi lombhullás után faültetés Táplánszentkereszten

Az átteleltetésre szánt növényeinket mentsük meg az éjszakai fagyoktól! A tartós téli hidegekig lehet gyümölcsfát telepíteni.

Tóth Kata

Tavasszal éppúgy vethető a spenót, mint ősszel – az őszi szedésűt mutatja dr. Nagy László a kiskertjében Fotó: Tóth Kata

Havonta forgatja kertészeti egyetemi tankönyveit, ismeri a növényvédelem legújabb eredményeit, otthon gondos kertész a 81 éves dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök. Arra kértük, foglalja össze a szokatlanul meleg októberben esedékes kinti teendőket.

– Minden év időjárása különbözik, és az emberek is másként emlékeznek, de tény, hogy a globális felmelegedés tendenciája tetten érhető, ez az év is ezt igazolja. Az idén a hőségnapok, a jégesők és a néhány nap alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék befolyásolta a növénytermesztést – állítja a szakember. A június 12-i jégeső például nehéz feladat elé állította a növénytermesztőket. Szeptember első napjaiban négy nap alatt 140 milliméter esőt mért, az is rekordmennyiség volt. Hatvan évre visszamenőleg vannak feljegyzései – azt mondja, olyan még nem fordult elő, hogy a szántóföldön egyszerre aratták a napraforgót, a korai szóját és a kukoricát.

A gyümölcsök közül a téli alma és körte szürete volt nemrég időszerű. Az alma legjobban garázsban, faládában tárolható, havonta át kell válogatni, pokróccal, kiselejtezett ágyneművel letakarva bírja a hideget. Az őszi betakarítású spenót szépen sorol a kiskertben, az áttelelő közvetlenül kelés előtt áll, hogy majd télen a hó alól vagy kora tavasszal lehessen fogyasztani. Eljött az őszi fokhagyma ültetésének időszaka, nem késtünk el a salátapalántázással. Ha mediterrán telek lesznek, semmi gond nem lesz velük, nyugtat meg Laci bácsi. Ki kell szórni a házi kertbe az istállótrágyát. Mindenféle szerves trágya jó, a komposzt is, de ősszel kell kiszórni és aláásni. Divat, tendencia a szántás nélküli vetés, ezt a Vas megyei kötött talajon nehéz lenne megvalósítani, ezért az őszi ásás halaszthatatlan, de előtte istállótrágya hiányában a földekre kell juttatni a kálium-, foszfortartalmú műtrágyát. Fontos, hogy ősszel kerülni kell a nitrogént és a meszet. Figyeljünk az éjszakai hőmérsékletekre, tanácsolja az agrármérnök, mert a télikertbe való növényeket napfényes és fagymentes helyen kell majd teleltetni.

Tavasszal éppúgy vethető a spenót, mint ősszel – az őszi szedésűt mutatja dr. Nagy László a kiskertjében Fotó: Tóth Kata

Úgy látja, a maximalista kertészkedők körében terjedt el az őszi rezes lemosópermetezés. A réz kitűnő gombaölő szer, kétszáz éve szerepel a növényvédelemben, ellenálló képességet a kórokozók körében nem tudtak kimutatni, ionjain keresztül pusztítja az összes baktériumot, gombát a lisztharmat kivételével. Akik azonban a környezetbarát növényvédelmi gyakorlat hívei, azok ne feltétlenül végezzék el ezt a permetezést, javasolja. A házi kert része a szép, gondozott pázsit: október végén nyírjuk le utoljára a füvet, a keletkezett nyesedéket komposztáljuk, ezáltal teljes értékű szerves trágyát kapunk.

A legtöbben már felszedték a gyökérzöldségeket, bár Hollandiában elterjedt, hogy a sárgarépát letakarják szalmával, és mindig csak annyit szednek fel, amennyi szükséges – ezt Nagy László is jó gyakorlatnak tartja. A petrezselyem ráadásul bírja a fagyot. Kis fóliasátorral célszerű letakarni. A zellergumót egyesek a földben hagyják, ő kiássa, a leveleit felfűzi: télen levesekbe, húsfélékbe tökéletes. Nagyobb és lazább szövetű az idén a sárgarépa a csapadék hatására, elképzelhető, hogy az eltarthatóságával probléma lesz, figyelmeztet. A saját szükségletre termelt gyökérzöldséget a legcélszerűbb lenne veremben tárolni, de megteszi helyette a vízóraakna: megfelelő a páratartalma, szellőző zsákban kell lógatni a zöldséget.

Az októbertől a fagyokig tartó időszak ideális a faültetésre. A megye a talaja és éghajlata okán az almatermésűek, az alma, körte, birs igazi hazája, nem termőtája az őszi- és a kajszibaracknak. Lehet persze barackkal is próbálkozni, de a termesztőket sokszor éri kudarc: rövid életűek a fák. Október végén, november elején faiskolában vásároljunk: legyen dús a csemete bojtos gyökérzete, az oltvány olyan mélyen kerüljön a talajba, amilyen mélyen a faiskolában volt. A telepítés után fel kell csirkézni (földkupaccal védeni) a fák tövét, és jól tesszük, ha egy naplóba feljegyezzük, milyen fajtát ültettünk, hogy az utókor emlékezzen rá, szól a bölcs tanács.

Végül kíváncsiak voltunk, mi a titka, hogy kinyíljon mindenszentekre a krizantém.

– Nehéz eltalálni, hogy halottak napjára hozza a gyönyörű virágait, ez időjárás függvénye. Szabad földön nem lehet a napfényt, a hőmérsékletet szabályozni. Mindenesetre a nagy meleg előbbre hozhatja a virágzást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában