mártírok

2018.10.06. 07:00

Batthyány szobránál együtt emlékeztek

Koszorúzások, emlékműsorok, gyertyagyújtások napja a mai: emlékezik az egész ország és a világ magyarsága az aradi vértanúkra. Vas megye vezetése már tegnap megtartotta megemlékezését, Szombathelyen a Batthyány-szobor megkoszorúzásával hajtottak fejet – együtt a megyeszékhely vezetőivel – az 1848–49-es forradalom és szabadságharc mártírjai előtt.

VN

Dr. Balázsy Péter, Majthényi László, dr. Kondora Bálint

Fotó: Cseh Gábor

Nemzeti gyásznap a mai, az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója. A kormány 2001. november 24-én nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át. Ezen a napon az állami lobogót félárbócra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót. Szombathelyen a megye és a megyeszékhely elöljárói közösen emlékeztek az aradi vértanúkra tegnap dél előtt. Az emléknap alkalmából a megyei vezetést Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Kondora Bálint alelnök, valamint dr. Balázsy Péter megyei jegyző képviselte. Szombathely városa nevében pedig dr. Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor alpolgármester koszorúzta meg Batthyány Lajos – az első felelős magyar kormány miniszterelnöke – mellszobrát a 48-as téren.

Dr. Balázsy Péter, Majthényi László, dr. Kondora Bálint
Fotó: Cseh Gábor

A városi megemlékezést a nemzeti gyásznapon, ma rendezik az aradi vértanúk mártírhalálának 169. évfordulója alkalmából. A premontrei Szent Norbert Gimnázium kápolnájában 16 óra 15 perckor kezdődik az emlékező szentmise, 17 órakor az ünnepi műsor az aradi vértanúk emlékfalánál. Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke mond ünnepi beszédet, majd a koszorúzás után a Batthyány térre vonulnak az emlékezők. Gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál 18 órakor kezdődik a megemlékezés, amelyen Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságának kultúráért felelős államtitkára mond beszédet. A megemlékezésen közreműködnek a premontrei Szent Norbert Gimnázium és a Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai, részt vesz az eseményen a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége, valamint a Szombathelyi Polgárőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában