Feladat a takarékos gazdálkodás

2018.10.11. 07:00

Beszámolók, az égetés és a kerékpárút ügye a képviselő-testület előtt

A Vadvirág óvoda és a Hatos iskola munkájáról is beszámolót hallgattak meg a képviselők Vép és Bozzai önkormányzatának közös képviselő-testületi ülésén. Téma volt a leendő kerékpárút is.

Tóth Kata

Fotó: Szendi Péter

Közös napirendi pontként az önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről Eredicsné Horváth Lenke pénzügyi csoportvezető beszélt. Voltak nem tervezett kiadások: a bölcsődepályázat nem valósult meg eredeti formájában, a város visszafizette a 80 millió forintot, viszont a tervezésre már több mint hatmilliót költöttek – ez várhatóan elszámolható lesz a héten meghirdetett új pályázatban. A Zöld város projekt 21 millió forinttal több kiadást jelent, a vépi sportegyesületnek jóváhagyott négymillió forintos plusztámogatás is. A bölcsőde önerejére félretett 45 millió forintot ezek a tételek részben felemésztették.

Fotó: Szendi Péter

Az intézményekben tervezett beruházások, felújítások többségét így leállították, de az idősek klubjában kazáncserére takarékossági okokból lesz lehetőség. Továbbra is a takarékos gazdálkodás az intézményvezetők feladata, hangzott el. Az adóztatásról szóló beszámolóból kiderült: a város összes adóbevétele az első fél évben jelentősen nőtt, elsősorban az iparűzési adóbevétel miatt. Az adóhátralék mértéke az előző évhez képest nem változott: mintegy 37 millió forint. Kimerült az előirányzat az első lakáshoz jutók támogatására. Az önkormányzat pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy még az idén megemeljék a keretet. A polgármester javaslatát, hogy kétmillió forinttal emeljék a keretet az első lakáshoz jutóknál, egymillióval az első gyermek születésénél, hogy kifizethessék a most jogos igényeket, elfogadták. Az adórendeleteket felülvizsgálta a testület: megtartják a jelenlegi adókat, újabbat nem vezetnek be.

Lejárt a művelődési ház intézményvezetőjének mandátuma, újra meg kell hirdetni az állást, ez is napirenden szerepelt. Parázs vitát eredményezett, hogy szigorítsa-e az önkormányzat az avar és kerti hulladék égetésének szabályait: a szigorítást végül a képviselők nagyobb része leszavazta. A leendő kerékpárút ügyében egyeztetett a polgármester a szombathelyi önkormányzattal: félúton van a területhatár, fele-fele arányban részesülne Vép és a megyeszékhely a kerékpárútból. Úgy döntöttek, elkészíttetik a terveket, hogy ha pályázat adódik, mindkét település tudjon indulni – a képviselők mind igennel szavaztak. Az ülésen szóba került a piac indításának lehetősége is a majdani kész főtéren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában