Piac

2018.10.13. 07:00

Csendes, őszi hangulat a piacon – sok virággal

Gesztenye, tök, gomba, szilva, na meg már megjelentek a halottak napi krizantémok… Igazi őszi hangulat volt tegnap a vásárcsarnokban.

Tersztyánszky Krisztina

Völgyesi József és felesége szép fényes, közepes szemű termést hozott. Hét éve hetente kétszer jönnek Zalából

Fotó: Nagy Jácint

Kicsi gesztenye… jut eszembe a fülbemászó sláger, hát igen. Eléggé kicsi szeműek az idén a régen várt gesztenyék. Olyannyira, hogy még 400 forintért is láttunk, igaz, olyat, amit nem szívesen vinne haza senki. A legdrágább is csak 1400 forint volt. Völgyesi József és felesége szép fényes, közepes szemű termést hozott, 800 forintért árulták. József azt mondja, nem jó az idén a gesztenye, nem használt neki az időjárás, sok benne a hibás szem. Tanácsot is kaptunk a sütéshez: a termést be kell egy órára áztatni, majd érdemes a vastag héját lehámozni, és a hártyás gesztenyét alufóliában a platnira tenni. Háromfajta hatalmas körtét, nagy szemű szilvát is hoztak, jól fogyott az áru. Az őstermelő házaspár mégsem elégedett: hét éve minden kedden és pénteken eljönnek Zalából, de egyre nehezebb ebből megélni. Régen egy-egy vevő tíz-húsz kiló gyümölcsöt is elvitt, de mára az emberek elszoktak a befőzéstől. Több lett a kártevő is: nem lehet termelni permetezés nélkül.

Völgyesi József és felesége szép fényes, közepes szemű termést hozott. Hét éve hetente kétszer jönnek Zalából

Több helyen lehetett gombát is vásárolni. Egy somogyi árus hatalmas ízletes vargányákat és vörös érdes tinórukat hozott, igaz, jól meg is kérte az árát. Nem olcsó a dióbél, akadt, ahol 4200 forintot kértek kilójáért és nem láttunk olcsóbban 3500-nál. A sütőtök kilónkénti ára 300 forint körül mozgott, dísztököt háromszázért, gyönyörű lopótököt 1500-ért láttunk. Cukorrépát is kínáltak 300 forintért: megtudtuk, van, aki a céklával együtt főzi savanyúságnak. Lassan elfogynak a direkttermő szőlők – már csak egy helyen láttunk nagyobb mennyiségben otellót, 490 forintért.

Sok helyen megjelent viszont a temetőbe való virág, a vágott és a cserepes krizantém. A gyökeres kriziket mérettől függően 300–2500 forintért adták, a vágott, több ágú krizantém szálja 250-300 forint volt. Bár a koszorúkötők még nem települtek ki, több helyen lehetett vásárolni különböző méretű mohakoszorúkat, mécsessel vagy anélkül, 750-től egészen 2800 forintig terjedt az áruk. A nagyobb, táblával, szobrocskával ellátott sírdíszeket 3700 forintért adták. Az árusok elmondták: aki vidékre viszi szeretteinek a virágot, már ilyenkor keresi. Az üvegmécseseket 110 és 1500 forint közötti áron kínálták, az egyszer használatos műanyag olajmécs darabja 200 forint volt.

Még mindig nagyon sok volt az árvácskapalánta. Poharasat 120-130 forintért, szálasat már ennél olcsóbban is lehetett kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában