Már több éve jó kapcsolatban vannak

2018.10.29. 07:00

Dalos barátság a határ két oldaláról – nemzetközi kórustalálkozót tartottak

Nemzetközi kórustalálkozót tartottak a közelmúltban az ELTE Savaria Egyetemi Központ zenepedagógiai tanszékének Liszt termében. A szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat 2-es számú idősek klubjának Őszirózsák kórusa baráti találkozóra hívta a szlovéniai Radamos Harangvirág dalkörét.

Tersztyánszky Krisztina

A nyugdíjasok már több éve kapcsolatot ápolnak a magyarok lakta szlovén település kórusával. Ezúttal a muraszombati baráti kör népdalköre és a Gagarin utcai idősek klubja Nefelejcs énekkara is csatlakozott a dalos délutánhoz.

A műsort az Őszirózsák indították virágénekekkel, népdalokkal, katonadalokkal. A következőkben a radamosi Harangvirág népdalkör lépett a színpadra, amelynek vezetője, Szomi Helena Ilona augusztus 20-án a Külhoni Magyarságért Díjat vehette át. – Ötven éve foglalkozom a magyar hagyományok ápolásával – tudtuk meg a kórusvezetőtől. – Apám magyar, anyám szlovén. Vezettem szülőfalumban színjátszó csoportot, tanítottam kétnyelvű iskolában, citerazenekart és néptánccsoportot alapítottam.

Középen a három kórusvezető: Fasching Zsuzsanna, Szomi Helena Ilona,Patay Judit
Fotó: Nagy Jácint

Ilona elmondta, a Lendvától néhány kilométerre fekvő Radamos lakossága magyar volt, ma már egyharmad részben szlovén, sok a vegyes házasság. Ezt képezi le a kórus összetétele is: vannak benne szlovének, sőt még horvát énekesük is van. Ennek ellenére nagyon szépen éneklik a magyar nótákat, népdalokat. A nyelv gyakorlására az éneklés a legjobb lehetőség – vallja Ilona. A továbbiakban a Gagarin utcai idősek klubja Nefelejcs kórusa adott szórakoztató műsort, majd a muraszombati népdalkör állt színpadra. Ők szórvány magyarként, szlovén környezetben élnek, ám annál lelkesebben tesznek azért, hogy a szép magyar szót megőrizzék. Tizenhárom éve kilenc taggal alakultak meg, ma már csak négyen éneklik együtt a szüleiktől tanult szép régi dalokat. Nagy sikert arattak. Vacsorával, beszélgetéssel zárult a határon átívelő barátság újabb megnyilvánulása, amelyet bizonyára több hasonló alkalom követ még, s talán újabb művészeti csoportok találnak egymásra a határ két oldaláról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában