Fényképek A padlón

2018.10.13. 07:00

Egy fotóról dátum nélkül is meglehet mondani, mikor készült

Spiegler Tibor dokumentumok híján is sokat megtudott családjáról: szinte a semmiből kezdte.

Budai Dávid

Spiegler Tibor kutatásai eredményét mutatja

Fotó: Szendi Péter

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjában legutóbb a családfakutatás volt a téma. Az érdeklődők Spiegler Tibor módszereibe és eredményeibe nyerhettek betekintést. Mivel a Spiegler család apai ágon burgenlandi eredetű, a szakadás fizikálisan is bekövetkezett Trianonnal és ezzel az orális családtörténet is megszakadt: nem volt nagynéni, nagybácsi, aki elmesélje a történeteket.

Spiegler Tibor kutatásai eredményét mutatja
Fotó: Szendi Péter

 

A Szombathelyi Zsidó Hitközség legidősebb tagja, a 106 éves Spiegler Elemér fia családi iratok és fényképek nélkül kezdett felmenőinek felkutatásába, így jutott el a 18. századi ősökig. – Az én családom 1944-ben majdnem teljesen megsemmisült. A háború után nagyon kevesen jöttek haza, a családi iratok, fényképek pedig szinte kivétel nélkül eltűntek. Amikor apám 1944-ben hazajött Mauthausenből, bement a szombathelyi zsinagógába, amelynek padlója tele volt szórva azokkal a fotókkal, amiket eldobáltattak az emberekkel, miközben elhurcolták őket. Amikor lenézett a képekre, megpillantotta azt a családi fotót, amelynek alapján most képet tudok alkotni nagyszüleimről – mesélte Spiegler Tibor az egyetlen megmaradt közös családi fotó történetét.

– Bármilyen kilátástalannak is látszik az a kutatás, amibe fogtak, a véletlenen és a szerencsén nagyon sok múlik, bízni kell benne – mondta tanácsképpen leendő családfakutatóknak, miközben számos érdekességet osztott meg a családjáról. Elhangzott: egy dátum nélküli kép keletkezési idejét egy szakember például az öltözködés vagy akár a hajviselet alapján is meglepő pontossággal meg tudja határozni.

Az interneten pedig – de akár a könyvtárban is – lehet találni olyan adatbázisokat, amelyek segíthetnek az ősök felkutatásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában