egészségesek, életmentők, hősök

2018.10.01. 20:36

Egyetemisták – köztük első véradók is – nyújtották a karjukat az ELTE SEK-en

Naponta kell véradókat toborozni, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Az ELTE SEK is népszerűsíti az önkéntességnek ezt a fajtáját.

Tóth Kata

Nagy Barnabás először adott vért

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A véradók egészségesek, életmentők, hősök – három betegnek segíthet, aki vállalja a tűszúrást. A véradás közösségi élmény, egyben szűrővizsgálat is, amely visszajelzést ad egészségi állapotunkról – így mozgósítja a még hezitálókat a Magyar Vöröskereszt.

A veradas.hu oldalon dátum, időpont, helyszín, cím szerint kereshetünk rá, hogy aktuálisan hol és mikor adhatunk vért. A Magyar Vöröskereszt munkatársai az ELTE SEK tanácstermében várták hétfőn az önkéntes véradókat – voltak köztük, akik először nyújtották a karjukat.

Nagy Barnabás először adott vért
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Nagy Barnabás elsőéves testnevelés–földrajz szakos hallgató például az édesapjától látta a jó példát, az ugyancsak elsőéves Agg Richárdot az ismeretségi körében többen bátorították, most győzte meg magát a véradás hasznosságáról.

– Én is bármikor kerülhetek olyan helyzetbe, hogy szükségem lesz vérre, jólesik segíteni

– mondta az adatfelvétel után, de még az orvosi vizsgálat előtt. Ott aztán, sajnálatára, kiderült, hogy a lisztérzékenysége miatt nem adhat vért. Akadálya lehet a véradásnak az, ha valaki vérszegény, ha a testsúlya kevesebb, mint ötven kiló, ha kis vagy nagy műtétje volt, ha túl alacsony a hemoglo­binszintje, ha megfázott, esetleg húgyúti fertőzése vagy herpesze van. És árthat is a vér­adónak a vérvétel: ha például be nem vallott krónikus beteg, ha nem evett, ivott eleget, mielőtt 450 milliliter és még három kémcsőnyi vért levesznek tőle – nem feltétlenül a véradás helyszínén, de leeshet a vércukorszintje.

Alkalmasság esetén minden véradónak járt fél liter víz, egy nápolyi és 500 forintos étkezési utalvány – az ELTE-s hallgatók is megkapták a rutin-szűrővizsgálat után, amelyen vérnyomást, a vér hemoglobinkoncentrációját mérték, az első véradóknál előzetesen meghatározták a vércsoportot, egészségi probléma esetén pedig annak a kockázatát mérlegelték, hogy adhat-e vért a fiatal. Steril, egyszer használatos műanyag zsákba gyűjtötték Nagy Barnabás vérét – „szép vénái vannak”, így eldönthette, hogy a bal vagy a jobb karjába szúrják-e a tűt. Bátran végignézte, és „túlélte” az első és talán nem utolsó véradását. BTK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában