Próbálkoztak betelepíteni

2018.10.11. 18:02

Elfogynak Vas megyéből az ürgék?

Mintegy 100-200 ürge él most Vasban, mind a kenyeri reptéren. Próbálkoztak betelepíteni a megye más területeire is, egyelőre sikertelenül. Akinek van 5-10 hektár legelője, az jelentkezzen: segíthet. Az ürge nem pocok, nem tesz kárt.

VN

Két és fél éve zajlott a nagyszabású ürgefelmérés, akkor egy nemzetközi program részeként vették számba a helyi ürgepopulációt. Kiderült: Vas megyében a kenyeri reptéren élnek még ürgék – emlékeztetett dr. Szentirmai István, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetmegőrzési osztály osztályvezetője. Próbálkoztak többször és többfelé ürgék betelepítésével. Helyben, a kenyeri reptér eddig „ürgementes” területein jártak csak sikerrel, de itt is csökken az ürgeállomány. Most 100-200 egyed élhet itt legfeljebb – számolt az osztályvezető. Az állatnak speciális élőhely-igénye van: folyamatosan röviden tartott gyep kell, legyen természetes, hogy a táplálékát is megtalálja benne. Körülbelül 5-10 hektáros legelőre van szükség, ne legyen vizes, hiszen az ürgék föld alatt telelnek. Az osztályvezető azt mondta, szívesen vennék, ha találnának megfelelő területet az ürgéknek. – Nem okoznak kárt, nem olyanok, mint a pockok, hogy tönkretehetik a területet, nincs káros következmény – vázolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában