Belgiumban az angolt

2018.10.19. 20:00

Euroweek: az országot is képviselték a kanizsaisok

Az életszerű nyelvgyakorlás lehetőségét kapta az a nyolc kanizsais diák, akik középiskolájukat és Magyarországot is képviselték Belgiumban, Tournai városában az Euroweek diáktalálkozón.

Tóth Kata

A szerencsés – és persze ügyes – diákok, akik részt vehettek a találkozón Fotó: Nagy Jácint

Tavaly 113 kanizsais tanuló családja fogadott összesen 160 diákot – 2017 szeptemberében a KDG rendezte a több mint negyedszázados múltú kulturális európai diáktalálkozót. Az idén a belgiumi Tournai-ben gyűlt össze 28 ország tíz-tíz fős delegációja, hogy az aktuálisan a diákságot és Európát érintő, valamint globális kérdéseket vitassanak meg, ismerkedve közben egymás kultúrájával, lebontva az előítéleteket és a sztereotipikus gondolkodás által emelt falakat. A fiatalok és kísérőtanáraik az élményeikről meséltek.

Rugalmasság, nyitottság, megfelelő problémamegoldó képesség, jó kommunikáció a célnyelven és magyarul, adott tanulmányi átlag – ezekkel a feltételekkel vehettek részt a kanizsais diákok azon a kétfordulós „castingon”, amin kiválasztották őket a Euroweek-csapatba. Motivációs levelet írtak, kifejtették, hogy miért tartják magukat alkalmasnak az ország képviseletére a nemzetközi porondon, utána személyes beszélgetésen szituációs feladatokat kaptak a tanáraiktól, Lengyelné Molnár Mária és Molnár Éva tanárnőktől: mit tennének, ha eltévednének, ha honvágyuk lenne, és hogyan mutatnák be iskolájukat, városukat, a megyét, országukat a turistáknak. Harminc jelentkező volt első körben, közülük került ki végül a nyolc szerencsés, akik egy héttel a hazaérkezés után lélekben kicsit még mindig külföldön vannak.

Európa minden pontjáról ismerkedtünk emberekkel, most is tartjuk a kapcsolatot. Mindig emlékezni fogok például Brugge-re, ahol szabad programot kaptunk, egy térképpel és egy prospektussal a kezünkben. A mindennapokban, a tanórákon nincsenek ilyen kihívások – mondja Takács Boglárka. Gaján Petra az észtekkel és a görögökkel ismerkedett, szívesen emlékszik arra, hogy mindenki nyitott volt. Közösségi oldalakon tartják a kapcsolatot. Mészáros Luca más szempontból is közelít: ő azért hálás, mert a bő hét egy hetes kintlét alatt megismerte a saját iskolatársait. Emellett az utazást magát, a városnézéseket, a fogadócsalád kedvességét emeli ki. Lukács Kata a fogadócsaládjánál töltött vasárnapra emlékszik szívesen: Franciaországba kirándultak, közben egy portugál, egy spanyol és egy német lánnyal társalgott egész nap. Vörös Dávid családja tavaly két diákot fogadott, az egyik fiúval Belgiumban találkozott. – Más az ottaniak gondolkodása és életmódja, ezt érdekes volt látni – mondja. Cseh Dánielnek az is feltűnt, mennyire más a belgák napi rutinja. Mind említik a nemzetközi büfét, amelyről egymás tradicionális ételeit kóstolhatták meg. Sztár volt a magyar zsíros kenyér, a pogácsa.

A szerencsés – és persze ügyes – diákok, akik részt vehettek a találkozón Fotó: Nagy Jácint

– Mindig vannak olyan foglalkozások, amelyeken keresztül a gyerekek megismerhetik egymást és véleményt cserélhetnek. Most is volt vitadélután, sport- és művészeti tevékenység, az ország jellegzetes játékaival ismerkedtek – mind arra alkalmasak, hogy elkezdjenek beszélgetni egymással a gyerekek a projekt célnyelvét, az angolt használva. Ezenkívül megismerhetik a vendéglátó várost és annak iskoláját, de jártunk Brüsszelben is, láttuk az Európai Parlamentet. A szakmai programok, a prezentáció révén rengeteg új szót tanultak, fejlődött a beszédkészségük. Minden ország készült saját produkcióval, ők egy videót készítettek, amelyen részben a tavalyi Euroweeket, részben Szombahely látványosságait mutatták be – nagy tapsot kaptak. A fenntartható fejlődés volt a beszélgetés témája, arra már itthon felkészültek. Alpár Dénes, az egyik diák nagy plénum előtt arról beszélt, hogy mi a kanizsais diákok vállalása: minden osztályterembe szelektív szemétgyűjtő edények kerüljenek ki, mondván, a kis lépések visznek a nagy célok megvalósításához – tette hozzá Lengyelné Molnár Mária.

A Szombathelyi Tankerületi Központ is támogatta az utazást. – Egy-egy ilyen alkalom befektetés a jövőbe. Kinyílt a világ ezeknek a diákoknak. Jó tapasztalat belehelyezkedni abba, hogyan gondolkodnak más európai országok emberei. Az uniós létünket személyesebbé és megélhetőbbé teszik az ilyen kezdeményezések. Ki kell lépniük a diákoknak a mikroklímájukból, hogy egymást és az iskolatársaikat jobban megismerjék. Jó lenne minél több embernek megadni az élményt – fogalmazott a rendezvénnyel kapcsolatban Fodor István igazgató. Önismeret, önbizalmat szereztek a diákok, feltöltődve, magabiztosabban jöttek haza, tette hozzá Merklin Ferenc igazgató. Az utazásért hálásak a szülői munkaközösségnek is, hisz ők is évről évre a támogatók között vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában