A zene a missziós eszközük

2018.10.06. 14:00

Fiatalos lelkületet visznek a hitéletbe a gitáros zenészek

Kéthetente a szombati előesti szentmisén fiatalos, modern zene színesíti a liturgiát a szombathelyi székesegyházban.

Tersztyánszky Krisztina

Vezetőjük (fehér pulóverben): Tislér Mónika

Fotó: Herczeg Ákos

Az Új Esély Dicsőítő Zenekar és Közösség tagjai játszanak. Vezetőjükkel, Tislér Mónikával beszélgettünk. A székesegyházi gitáros szentmise ötlete még tizenkét évvel ezelőtt Miszori Zoltán atyától származott. Volt is sokáig egy zenészcsoport, amely többéves közös zenélés után feloszlott. Mónika és öt zenésztársa tavaly januárban állt össze muzsikálni, aztán egyre többen csatlakoztak hozzájuk. Ma már, ha mindenki idehaza van, több mint egytucatnyian vannak.

– A legfiatalabb tagunk 16 éves, a legidősebb 28

– meséli a hegedű és bőgő szakos zenetanárnő. – A legtöbbünk rendelkezik legalább alapszintű zenei képzettséggel, de vannak, akik zeneművészeti egyetemre járnak, többen külföldön. Ezért teljes létszámban csak nyáron tudunk együtt lenni. A hangszereink zongora, többféle gitár, hegedű, cselló, fuvola, furulya, ritmushangszerként pedig a cajon dob és a csörgő szolgál.

Megtudjuk, hogy ennek a modern, egyes fogalmazások szerint „világi” egyházzenének már meglehetősen gazdag irodalma van. Az Új Esély zenekar szívesen nyúl külföldi szerzők anyagaihoz, különösen gyakran merítenek nagyobb amerikai dicsőítőktől, Európából pedig ír, angol vagy horvát kottákat magyarítanak. Meglepetésünkre azonban elmondják: a szentmise állandó liturgikus betétei többnyire a saját szerzeményeik, hiszen többüknek is van gyakorlata a komponálásban, hangszerelésben. Nincsenek különös szabályai annak, hogy milyen stílusú zene fogadható el a liturgiában, de természetesen arra törekszenek, hogy a dallam méltó legyen a szent szövegekhez. Vállalnak úgynevezett külső szolgálatot is, meghívásra jártak már például Budapesten, Sülysápon, Pécsen, Szegeden, és más szombathelyi templomokban is játszottak már. A legfontosabbak azonban továbbra is a székesegyház szombat esti szentmiséi.

Vezetőjük (fehér pulóverben): Tislér Mónika
Fotó: Herczeg Ákos

– Valamennyien itt nőttünk fel, életünk minden egyházi alkalma ideköt bennünket. A szolgálatunk legfőbb célja, hogy a fiataloknak, a kisgyerekes családoknak vonzóbbá tegyük a templomba járást. Ez egyfajta missziós munka. Ha körülnézünk egy-egy szentmisén, sajnos azt látjuk, hogy húsz év, és kihal ez a templomba járó generáció. Azt szeretnénk, hogy megteljen a templom újra fiatalokkal.

Tegyük hozzá: a dicsőítő zenekar tagjai nemcsak közös muzsikájukkal, hanem más egyházi közösségek tagjaiként is azon vannak, hogy a hitéletet nyíltabb lelkülettel frissítsék fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában