városséta sorozat

2018.10.15. 19:57

Fókuszban a borkultúra és az örökségvédelem Vasváron

Egy hónap kihagyás után a héten folytatódik a városséta sorozat. A program a Hegyháti Tájolóhoz csatlakozva a vasvári szőlőhegyek bemutatását célozza meg. A résztvevők a területet bejárva felkeresik a Vasvár történelmében meghatározó, az ezeken a területrészeken megtalálható örökségvédelmi emlékeket.

Pogács Mónika

– A vasvári szőlőhegyen, a Szent Mihály-dombra épült egykor a vasvári káptalan temploma, a Szent Mihály-templom, ennek helyét keressük fel – mondta dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári múzeum igazgatója az egyik szombat délelőtti programról. Ez a múzeumtól indulva és ide visszatérve másfél kilométeres sétát jelent. A másik felkeresendő helyszín szintén a szőlőhegyeken, az úgynevezett Árok-hegyen keresztül vezet majd, amely nevét az egykori magyar határvédelem jelentős emlékéről, a vasvári sáncról kapta.

A dunántúli kultúrtáj bemutatását tűzte ki a következő városséta céljául
dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató Fotó: Vincze Kornél

– A délutáni sáncnéző túrán sem kell nagy távot, legfeljebb három kilométert megtenni, kényelmes sétával nem megterhelő, de annál több érdekesség fedezhető fel mind az épített, mind a természeti környezetben – tette hozzá a múzeumigazgató. Ez a séta a szőlőhegy folytatásában található vasvári sánc maradványaihoz vezet majd. Bár a hegyi gazdákkal előre nem egyeztettek, biztosra vehető, hogy néhány vasvári szőlőhegyi pince is nyitva lesz, hiszen a tulajdonosoknak még sok teendőjük van a borral, az ültetvényekkel az ősz derekán.

– A történelem, a természeti környezet, az épített örökség viszonya szerves. Ezek szoros egymásmellettisége jelenti tulajdonképpen a dunántúli kultúrtájat, amely sokfelé jellemző – elemezte a történész. A történelmi örökség mellett így a borkultúra is a kultúrtáj része – ennek lehetnek tanúi a városséta sorozat következő állomásán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában