Grúz kapcsolat

2018.10.10. 07:00

Grúziában járt a szentgotthárdi önkormányzat küldöttsége

A grúziai Tskaltubo testvérvárosban járt a helyi önkormányzat küldöttsége. Egyebek közt a helyi városi ünnepségen vettek részt.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: SZTG

Az idén februárban írt alá együttműködési megállapodást Szentgotthárd a grúziai Tskaltubo város vezetőivel. A kapcsolatfelvétel előzményeként Vas megye delegációja a grúziai Imereti tartományban tett testvéri látogatást. Ekkor jelezték a tskaltubói városvezetők, hogy szívesen felvennék a kapcsolatot egy hozzájuk hasonló jellegű Vas megyei várossal. A választás az ugyancsak fürdővel rendelkező Szentgotthárdra esett, és a télen már találkozott is a két város küldöttsége. A magyarok október elején viszonozták a látogatást, Huszár Gábor polgármester vezetésével.

Fotó: SZTG

– Szombaton az úgynevezett Város napja rendezvényein vettünk részt. Ezt a mi augusztus 20-i és szüreti rendezvényeink keverékeként tudnám leírni. A helyi termelők kirakodóvásárt tartanak a főtéren, egymást követik a sport- és kulturális programok. Küldöttségünket nemcsak a város vezetői fogadták, ott volt a tartományi kormányzó és csatlakozott hozzánk dr. Horváth Viktória nagykövet asszony is. A további napokon megnéztük a várost és kirándultunk a környékre is, jártunk cseppkőbarlangban, a forrásokat adó közeli hegyekben.

Huszár Gábor érdekes jelenségről számolt be: a település a Szovjetunió időszakában virágzó fürdőváros volt, 12 gyógyforrással, 18 szállodával, naponta tízezer vendéggel. A jellegét ma is megőrizte, de az érdeklődés lényegesen visszaesett.

A két delegáció tagjaiban az együtt töltött napok alatt rengeteg ötlet felmerült az együttműködésre. Össze lehetne valahogy kapcsolni a két város turisztikai kínálatát. Szentgotthárd segíthetne Imereti tartomány gépipari termékeinek Európába juttatásában. Lehetne gondolkodni a nálunk ismeretlen savas forrásvizek forgalmazásában, a természeti gazdálkodás tapasztalatainak átvételében. A rendkívül mozgalmas négy nap alatt elindult az együttgondolkodás, de az érdemi munka most következik. – A kezdő lépést megtettük, megismertük egymás szándékait. A városvezetésnek már csak katalizátorként kell működnie – mondta Huszár Gábor. – Összehívom majd a város gazdasági szereplőit, tájékoztatom őket a tapasztalatokról, a továbbiakban már rajtuk a sor, hogy miben látják meg a gyümölcsöző együttműködés lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában