Mindegy, hogy panel vagy tégla

2018.10.25. 14:00

Gyorsan találnak bérlőre a kiadó lakások Vas megyében

Megyeszerte pörög az albérletpiac: van választék, azonban nincs idő sokat gondolkodni egy-egy ajánlaton. Aki bérelni szeretne, kétszobás lakáshoz legkevesebb 70 ezer forintért juthat, de bérlőre talál havi 150 ezer forintért is ingatlan a megyében. Kelendő a panel- és a téglalakás is.

Nemes Judit

Zsigmond Balázs alaprajzokat mutat

Fotó: Unger Tamás

Szombathelyen leginkább lakásokra van igény, a megyeszékhely vonzáskörzetében jellemző inkább az, hogy családi házakhoz keresnek bérlőket – tudtuk meg Zsigmond Balázstól, az egyik szombathelyi ingatlaniroda tulajdonosától. Hangsúlyozta: az árakat tekintve a megyében 100–120 ezer forint körüli összegért is kiadhatók lakások, de legkevesebb 70 ezer forintos bérleti díjjal számolhatnak azok, akik ideiglenes otthonra vágynak.

Dinamikusan változik a kiadó ingatlanok mennyisége a megyében vagy a megyeszékhelyen: naponta akár hússzal-harminccal is növekedhet vagy csökkenhet a számuk. Zsigmond Balázs elmondta: a kétszobás lakások jelenleg a legkelendőbbek, 1500–3000 forint körüli négyzetméterenkénti bérleti díjjal. Egy 50 négyzetméteres lakást legkevesebb havi 70 ezer forintért hirdetnek meg – az a leendő bérlő, aki ebben az alapterületben gondolkodik, szeretné maximum 80 ezer forintból megúszni a díjat, ám 70 ezer forintos határ alattira várni nem reális – fűzte hozzá az irodavezető.

Zsigmond Balázs alaprajzokat mutat
Fotó: Unger Tamás

Véleménye szerint a bútorozott és az üres lakás is hamar gazdára talál, egyik sem üti a másikat: van, aki teljesen felszerelve keres kiadó ingatlant, míg más saját bútorral költözne. Értelemszerűen az ár tükrözi a felszereltséget és a minőséget. Kiemelte: a lakásállományt tekintve panelből van a legtöbb, a kiadó lakások is tükrözik az arányt. Bérleti díjban azonban nincs különbség, beérte a panel a nem panelt. Zsigmond Balázs elmondta azt is, hogy munkavállalók és egyetemisták is keresik a kiadó ingatlanokat a megyében, irodán keresztül azonban jobbára a dolgozók keresnek bérleti lehetőségeket: sok az olyan családos ember, aki a megyeszékhelyen talált magának munkát. Számos olyan dolgozó is érdeklődik a lehetőségek felől, aki bár nem helyben dolgozik, hanem például Ausztriában, de nálunk jutányosabban jutnak bérleményhez, mint nyugati szomszédunknál.

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy a bérlői kultúra sokat javult az elmúlt években: a válság előtt nem mindig fizettek időben, és a rongálások száma is jelentős volt. Most, hogy hiánycikk a kiadó ingatlan, a lakók jobban vigyáznak ideiglenes otthonaikra, megbecsülik azt, amihez hozzájutottak. Elmondta azt is, hogy napjainkban ritkán hallani olyat, hogy valakinek felmondták volna a bérleti szerződését amiatt, mert nem fizetett a tulajdonosnak. Az irodavezető felhívta a figyelmet arra, hogy sok a szombathelyi és környékbeli bérlő is a megyeszékhelyen. A magyarázatot abban látják, hogy a fiatal párok összeköltöznek, és megfontoltan bérleményben kezdik el a közös életüket, míg öt-nyolc évvel ezelőtt szinte azonnal egy lakáshitelbe ugorva, saját lakásban gondolkozva indultak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában