Bejárónőt tartani bizalmi ügy

2018.10.28. 07:00

Jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat – Aki profi, annak tele van a naptára

Tekintse magáénak a feladatot és a házat, mintha ő lenne a háziasszony. Legyen diszkrét, dolgozzon tempósan és lehetőleg kedvező áron. Aki bejárónőt alkalmaz, szabadidőt vesz.

Tóth Kata

A háziak általában nincsenek otthon, amikor a bejárónő dolgozik – ez a kapcsolat a föltétlen bizalomra épül

Fotó: Szendi Péter

Az emberek egy részét – mint rögtönzött közvélemény-kutatásunkból kiderült, a kisebbet – kirázza a hideg a gondolatra, hogy egy idegen rakjon rendet az otthonában. A többségnek, igaz, főleg roppant elfoglalt, gyereket nevelő háziasszonyokat kérdeztünk, az égvilágon semmi kifogása ez ellen. Pontosabban nem lenne, ha találna megfelelő bejárónőt, aki önállóan és észrevétlenül varázsolja ragyogóvá a lakásukat, házukat. Megbízható, diszkrét, kedves, alapos, jó áron dolgozik, ráadásul ég a keze alatt a munka – ilyen álmaink bejárónője. Mint kiderült, keveseknek adatik meg, pedig igény lenne bőven.

Kőszegen egy többszintes ingatlanban él a családjával az a háziasszony, aki most éppen alkalmaz bejárónőt – pedig már majdnem feladta a keresést. – A helyzet borzasztó. Állítom, a jó házvezetőnő ritka, mint a fehér holló. Legalább öten voltak próbamunkán az utóbbi hónapokban. Volt, akivel előzetesen megegyeztünk az árban, de miután látta a házat, érthetetlen módon több száz forinttal feljebb ment az óradíja. Olyan is, aki közölte, hogy Ausztriában tíz euróért takarít óránként, és itthon is ekkora összegre tart igényt. Akadt, aki csak körbetörölte a polcon lévő dolgokat, és a porszívózás, felmosás után csupa morzsa maradt az étkezőasztal alatti rész. Vasalást szinte senki sem vállalt. Legutóbb már a közösségi oldalon kerestem: akik jelentkeztek, állításuk szerint máshol is dolgoznak, mégsem látták meg a munkát, és egyenesen fárasztott, hogy minden alkalommal külön el kellett mondanom, hogy mit csináljanak meg, mit ne felejtsenek el. Pedig a ház új, nem nehéz takarítani, nem vízkövesek a csempék, nincs zsírlerakódás a járólapon. Az is előfordult, hogy amikor harmadszor jöttek, már gyengébb minőségű munkát végeztek. Nekik megköszöntem, hogy ott voltak, és udvariasan jeleztem, hogy nem tartok igényt a munkájukra. Egy bejárónő tekintse úgy, hogy ő viszi a háztartást takarítási fronton. Vigye a hátán a házat, mintha ő lenne a háziasszony, ez az elvem.

A háziak általában nincsenek otthon, amikor a bejárónő dolgozik – ez a kapcsolat a föltétlen bizalomra épül
Illusztráció: Szendi Péter

A kőszegi asszony, akinél hetente egy-két alkalommal több órás munka a takarítás, tudja, hogy speciális a helyzetük a ház mérete miatt, de nemcsak ő panaszkodik. Az osztrák határ közelsége okán sokan kint vállalnak házvezetőnőséget. Aki a magyar piacon maradt, az is könnyebben mond magasabb óradíjat, széles sávban, 1300 és kétezer forint közötti összeget kérnek óránként. A háztartási alkalmazott foglalkoztatását be kellene jelenteni az adóhatóságnál, ezt az általunk megkérdezettek közül senki sem teszi meg.

A 42 éves séi Horváthné Cséve Zsuzsanna legalább húsz éve takarít: az első időkben keresetkiegészítésként jól jött a pénz, amit mások otthonának rendbetételével keresett. Ma a férjével erre szakosodott céget visz Ausztriában. Házaknál, lépcsőházakban, cégeknél is vállalnak takarítást, állandó és nagy a kereslet a munkájukra. – Változó, hogy milyen réteg keres bejárónőt: kicsit divatról is, de leginkább a családok és a rengeteget dolgozó egyedülállók valós szükségletéről szó van – mondja Zsuzsi, aki hallott olyan tömblakásban élő családról, ahol a szülők bankban dolgoznak, és bár nincs 60 négyzetméternyi az ingatlanuk, szívesebben szánják a kevés szabadidejüket a gyerekeikre, mint hogy porszívózással, felmosással töltsenek órákat. Jellemzőbbek azért a 100 négyzetméter feletti nagy családi házak. – Ha heti rendszerességgel mész valakihez, magad osztod be, hogy mit csinálsz, mikor legyen az ablakpucolás, a csempelemosás. Ahova járok, ott hetente az egész házban felmosok, végigporszívózok, letörölgetek, pakolok, de én döntöm el, hogy a konyhaszekrényt mikor tisztítom ki belülről. Van, aki nem vállal vasalást, Zsuzsi igen. Szükséges a jó fizikum, gyorsnak és alaposnak kell lenni: „mások pénzével nem szórakozunk”, mondja.

– Általában a háziak nincsenek otthon, amikor dolgozom. Kulcsot kapok – ehhez nagy bizalom kell –, pont ezért nem szokás hirdetés útján keresni a bejárónőt, jellemzőbb az ajánlás. Zsuzsi jobbára a háziasszonyokkal van kapcsolatban. Az első találkozáskor átbeszélik a teendőket, ha később probléma van, ha valamin változtatni szeretnének, azt is. Az eszközöket a család biztosítja, de ő is mindig visz mindig takarítószert. A beszélgetésünk alatt nemegyszer erősíti meg: imádja, amit csinál és reméli, hogy ez érződik a munkáján is.

– Nincs annál jobb érzés, mint amikor friss, illatos lesz egy lakás. Mielőtt elmegyek, még visszanézek, utána csukom be az ajtót. Látom, hogy gyönyörű rend van, és ez annak sem lehet közömbös, aki este hazamegy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában