VN-RENDEZVÉNY

2018.10.16. 18:45

Kastélyhangulatban Megyekártyával – Fél áron lehet jegyet venni a múzeumba

Az őszi fények igazi kastélyhangulatot teremtenek a szalon soron a Nádasdy Múzeumban, amely a Múzeumok hónapjában, október 20-án a Megyekártyával 50 százalékos kedvezménnyel várja látogatóit. A régi bútorok és felszerelési tárgyak segítik az elmerülést a múlt értékeiben.

Merklin Tímea

Az igazgató Takács Zoltán Bálint a Nádasdy vár minden tárlatát jó szívvel ajánlja Fotó: Szendi Péter

Lehet üldögélni a vár udvarán a padokon a virágok között, felmenni a 300 éves torony csigalépcsőjén, és az első vagy a második emeletről csodálni a gyönyörű kilátást a városra. Az igazgató Takács Zoltán Bálint valamennyi kiállításukat jó szívvel ajánlja. Kihagyhatatlan Magyarország egyetlen huszár kiállítása, amely eredeti fegyverekkel és egyenruhákkal vezeti a látogatót a török kortól a második világháború végéig. Az I. világháború befejezésének centenáriumán eredeti katonai térképek mutatják be azokat a helyszíneket, ahol a huszárok küzdöttek a családjukért és hazájukért. Az időszaki kiállítás igazi csemege, mert a két világháború között és után a nyőgéri plébános, Lenarsich Imre végigfotózta a mindennapi életet: a fekete-fehér és színes felvételek torzítás nélkül mutatják be az élet boldog és kevésbé örömteli oldalát.

Az igazgató Takács Zoltán Bálint a Nádasdy vár minden tárlatát jó
szívvel ajánlja Fotó: Szendi Péter

Emberábrázolások és természetfotók egyaránt megtalálhatók: látunk fagyiárust, nehéz sorsú cigánycsaládot, útszéli kereszteket, labdázó és fogócskázó gyerekeket, ahogy néznek bele a kamerába. Állandó tárlat a bajor gyűjtemény, amely a vár egykori tulajdonosainak hétköznapi tárgyait mutatja be a fogkefétől a borotválkozó készleten át a porcelán tányérokig. A díszterem utáni első szalonban a Nádasdy család ősi galériája kétszáz éves történetet ölel fel, felvillantva, hogy a családtagok nemcsak a város, de az ország történetében is jelentős szerepet játszottak. Sárváron jelent meg az első magyar nyelvű könyv, az Új Testamentum 1541-ben. Október 20-án 9-től 17 óráig fél áron és 1300 négyzetméteren ad történelmet a Nádasdy Múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában