November 7-éig látható a fotósorozat

2018.10.29. 12:00

Képeken Afrika és a természet szépségei

Még másfél hétig látogatható az a kiállítás az Agora – Művelődési és Sportházban, amely egy fiatal természetfotós, Németh Bálint az afrikai szavannán és a hazai erdőkben-mezőkön készített munkáiból ad ízelítőt.

Nemes Judit

Németh Bálint számára a fotózás jóval több, mint hobbi

Fotó: Szendi Péter

Németh Bálint huszonkét esztendős kora ellenére rengeteg fotóval büszkélkedhet, 2012 óta több tízezer természetfotót készített, egy évre rá az Év Természetfotósa Magyarország pályázaton Jégbe zárt világ című képe az ifjúsági kategória kiemeltje lett – a fotó a mostani kiállításon is látható. Bálint erdőmérnök hallgató, részben ennek és természetszeretetének köszönhetően fotói a minket körülvevő zöld világ, benne az állatok és növények tiszteletét, szeretetét sugározzák.

– Mindig is érdekeltek környezetünk élőlényei, főként az erdők-rétek madarai, rovarjai. Sokáig csak megfigyeltem, esetleg lerajzoltam őket, illetve amit láthattam belőlük – mondta el az ifjú tehetség. Tizenkét éves kora óta kíséri az életét a fényképezés, akkor még édesanyja digitális gépével, ma már azonban komoly technikával örökíti meg a pillanatokat. Autodidakta módon, szakkönyvekből és internetes cikkekből tanulta meg, és – saját megfogalmazása szerint – onnantól már azt fényképezte, amit ő látott, és nem pedig azt, amit a fényképezőgépe.

Németh Bálint számára a fotózás jóval több, mint hobbi

Fotó: Szendi Péter

 

– Számomra a fotózás már jóval több, mint egy hobbi, inkább életérzés. Olyan kikapcsolódási lehetőség, amely elengedhetetlen a mindennapjaimhoz. Szeretek előadásokat tartani gyerekeknek a természetfotósként megélt pillanatokról, miközben kortársként egyfajta szemléletformáló jelleggel törekedek arra, hogy a természet szeretetét, annak óvását népszerűsítsem közöttük – tette hozzá a fotós, akinek a mostani már a kilencedik kiállítása.

– A bemutatott képeket úgy választottam ki, hogy elkalauzolhassam az érdeklődőt „a fények útján” a Dunántúltól egészen Namíbiáig. A Dunántúlt az otthonomnak tartom, a Balaton északi partjától a Kőszegi-hegység gerincei között fekvő területet. Namíbiába 2018 januárjában juthattam el egy meghívást követően – mondta el Bálint a kiállítás anyagának készítése kapcsán. A fotóstól megtudtuk: feladata volt, hogy egy Khomas régióban lévő vadászterületen fényképezzen. Egyik ottani élményét is megosztotta velünk: kint tartózkodása tizenegyedik napján kuduvadászat közben tudott megörökíteni egy gepárdot – nem is olyan távolról –, tőle 70-80 méterre bukkant fel, majd egyből a patások felé rohant. A kuduk azonban kiszúrták a veszélyt és menekülni kezdtek, mire a gepárd üldözőbe vette őket. A ragadozó ebéd nélkül, Bálint viszont egy, a nagymacskáról készített fotóval zárta a napot. Három hétig tartó útjáról 5500 exponálással és számtalan élménnyel tért haza.

Nem sokkal később a Változó Világért Alapítvány felkérte a sportházban most is látható kiállításra, amelyet a tervek szerint minél több városba eljuttatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában